Мащабът на ковид пандемията: Вирусът е причинил загубата на 28 млн. години живот!

Мащабът на ковид пандемията: Вирусът е причинил загубата на 28 млн. години живот!
A A+ A++ A

Covid-19 е причинил загубата на 28 млн. години живот, сочи най-голямото проучване досега, което оценява мащаба на влиянието на пандемията, пише The Guardian.

Огромната жертва бе разкрита в проучване, водено от Оксфорския университет, което изчислява изгубените години живот в 37 страни. Проучването измерва броя на смъртните случаи и възрастта, на която е настъпила смъртта, като това го прави най-подробната оценка досега за влиянието на Covid-19.

Наред със значителния спад в продължителността на живота в повечето страни, броят на годините, изгубени от преждевременна смърт, расте. Изследователите казват, че реалната смъртност вероятно е дори по-висока, тъй като не включват повечето страни от Азия, Африка и Латинска Америка в проучването заради липсата на данни.

Д-р Назрул Ислам от департамента по обществено здраве в Нюфийлд към Оксфорд, който ръководи проучването, казва, че с екипа си са били "шокирани" от откритията, които са публикувани в медицинския журнал BMJ, пише investor.bg.

"В един момент трябваше да спрем, за да прегледаме всичко", казва Ислам, който също е изгубил близки и колеги от Covid. Въпреки че има личен опит с въздействието на болестта, Ислам все пак е бил изненадан от данните. "Нищо не е ме шокирало толкова много в живота ми, колкото пандемията", казва той.

Изследователите казват, че разбирането на пълното влияние на Covid – най-лошата обществена здравна криза от век насам, е изискало не само преброяване на допълнителните смъртни случаи, но и анализ колко преждевременни са били те. Използвайки показателя загубени години живот (YLL), международен екип изследователи, ръководени от Ислам, е оценил промените в продължителността на живота и допълнителните години живот, загубени по всякакви причини през 2020 г.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници