Всички имоти от „Натура 2000“ са извадени от търговете

Всички имоти от „Натура 2000“ са извадени от търговете
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Всички имоти от „Натура 2000“, които Министерството на околната среда и водите е подало на земеделското министерство, са извадени от търговете за земя, която може да се купи с поименни компенсационни бонове, обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Във вторник Найденов беше на среща с представители на Коалиция „За да остане природа в България“, където каза, че след направени проверки министерството е извадило около 50 хиляди дка от търговете, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Сред тези имоти близо 70 са ливади и пасища, попадащи в „Натура 2000“, както и шест защитени местности, за които е установено, че са публична държавна собственост.

В случай че има други имоти, които обаче не са подадени своевременно и са част от европейската екологична мрежа, Министерството на земеделието поема ангажимент да не се променят предназначението и начинът им на трайно ползване.

Срокът за приемане на заявления за участие в търговете приключи миналата седмица, а дотогава са приети общо 608 заявления за 115 хиляди дка.

Най-много заявления са подадени в Кърджали – 203, поради най-голямата обща площ за продажба – 15 500 дка.

Със заповеди на директорите на областните дирекции вече са определени тръжните комисии, разглеждащи постъпилите документи, които имат 15 дни за разглеждане на предложенията.

#Коалиция „За да остане природа в България“ #Мирослав Найденов #министър на земеделието #„Натура 2000“ #имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"