ДКЕВР: ВиК секторът е на загуба

ДКЕВР: ВиК секторът е на загуба
Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Повечето дружества във ВиК сектора работят на загуба, тъй като финансовото състояние като цяло в сферата не е добро, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Според Семерджиев възможността за използването на евтини водоснабдителни системи е един от ключовите фактори, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Дружествата, които имат достъп до водоснабдителни системи, които са на ниски цени, обикновено са по-добре, коментира той.

Семерджиев подчерта, че системите, с които се работи, са остарели, и затова са необходими големи инвестиции във ВиК сектора.

„Самите дружества няма как за една година да променят рязко финансовото си състояние. То е обосновано от начина, по който се работи и се инвестира в тези дружества“, коментира председателят на ДКЕВР.

Той обясни, че най-големият проблем за всички дружества е намалението на потреблението на вода, тъй като техните приходи се определят от потребените количества вода.

Семерджиев очаква предвиждани структурни промени да помогнат, за да бъдат привлечени инвестиции, към което допълни, че е предвидено да се създадат 28 дружества (в момента те са 62).

Това, че ВиК секторът се регулира, без да се лицензира, създава проблеми, смята още председателят на комисията.

Според него, ако се въведе лицензирането – „така, както е в почти всички европейски страни – това само ще подобри регулирането в сектора и който няма да може да покрие изискванията на лицензията, няма да е оператор“.

В тази връзка ДКЕВР е предложила законови промени чрез промени в Закона за водите и Закона за регулиране на ВиК дружествата.

Перспективата е в следващите месеци да бъде внесена промяната, каза още Семерджиев.

#председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #ВиК #инвестиции #Закон за водите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »