Поверия за Архангеловден: Какво се прави?

Поверия за Архангеловден: Какво се прави?
A A+ A++ A

Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша.

Народната вяра представя светеца като справедлив и състрадателен. Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха – да не останат децата му сираци. В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората. В негова чест вярващите правят семейно-родови курбани, очаквайки от светеца-покровител здраве и закрила.

Какво се прави на задушница?

На Задушница се споменават починалите – те чакат нашата молитва, нашето застъпничество за тях пред Бога.

В зависимост от района в страната има различни обичаи на този ден, но най-главното е да се прочете заупокойна молитва:

“Помени, Господи, Боже наш, починалия с вяра и надежда за вечен живот Твой раб (споменава се името) и като благ и човеколюбив Бог, Който прощава греховете и унищожава неправдите, прости му и го освободи от всички негови прегрешения, волни и неволни. Избави го от вечните мъки и геенския огън и му  дарувай да получи и да се наслади на Твоите вечни блага, които си приготвил за  обичащите Те. Защото, макар и да съгреши, Той не отстъпи от Тебе, и без да се  съмнява, вярваше в Отца и Сина и Светия Дух ­ в Теб, прославяния в Троица Бог, и до последния си дъх Един Бог в три Лица и три Лица в Един Бог православно изповядваше. Затова бъди милостив към него и вярата му в Теб вмени вместо дела и заедно с Твоите светии като щедър го упокой. Защото няма човек, който да е живял и да не е съгрешил, но само Ти си без никакъв грях, Твоята правда е правда вечна и Ти Единствен си Бог милостив, щедър и човеколюбив и на Теб слава въздаваме, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин.”

След катизмата както обикновено се чете “Светии Боже… Просвета Троице… Отче наш”, и съответните за тази катизма тропари и молитва, дадени в Псалтира.

Раздава се жито и вино, като символи на Възкресението, а също така и други храни, смисълът на което е – този, който получи храна, да се помоли за починалия, например, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони.

Освен това по време на всяка Задушница се слагат общи софри, първата хапка и първата глътка вино от които се поставят на земята, за душите на мъртвите. Това е придружено с думите, които се казват и при раздаването на подавките – „Бог да прости“.

Вярва се, че ако по време на хранене на общата трапеза около хората се появи пеперуда или мушичка, това означава, че душата на мъртвия се е върнала за кратко, за да навести близките си.

Поради тази причина на доста места е прието на масата да се оставя празно място, за да има къде да седне покойникът. Освен това на Задушница се раздават брашно и сол, които символизират греховете на мъртвия.

 Рангелово блюдо (рангелов хляб)

На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен “рангелово блюдо” (рангелов хляб), “боговица” (богова пита) близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение. Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”.

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. вода
  • 4 бр. яйца
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 1 кг брашно
  • 100 гр. краве масло
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  •   прясна мая кубче
 
 Начин на приготвяне:
 
  1. Маята натрошаваме и заливаме с 1 ч.ч хладка вода – оставяме да втаса за 20 минути. Изсипваме солта и захарта и разбъркваме добре.
  2. В голяма купа пресяваме почти цялото брашно. Яйцата разбиваме и добавяме другата чаша вода и киселото мляко, като отделяме единия жълтък за намазване на питата. Маслото се разтапя.
  3. В купата с брашното правим кладенче (дупка в средата), в което изсипваме маята и яйцата – разбъркваме добре. Пръстите потапяме в масло и месим, процедурата повтаряме докато попие цялото масло.
  4. Набрашняваме леко плота и започваме с две ръце да месим, като добавяме и останалото брашно – тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсваме две парченца от тестото.
  5. Намасляваме тавата и с помощта на ръцете оформяме питата. От едното парче правим малка пита, която слагаме в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите правим дълга ивица (като шнур), която оплитаме. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг “за да не опустее къщата”.
  6. Питата намазваме с разбития с 1 ч.л вода жълтък. Оставяме да втаса за 20-30 минути и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. След изпичане я увиваме в памучна кърпа и я оставяме за кратко “да обиколи нивата”.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници