Президентът Саакашвили призна поражение на изборите в Грузия

Президентът Саакашвили призна поражение на изборите в Грузия
Президентът на Грузия Михаил Саакашвили призна поражението на своята партия „Единно национално движение“ на парламентарните избори в страната в понеделник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили призна поражението на своята партия „Единно национално движение“ на парламентарните избори в страната в понеделник.

„Явно е, че „Грузинска мечта“ спечели мнозинство“, заяви Михаил Саакашвили, цитиран от АФП и БТА, и добави, че неговата партия преминава в опозиция.

Президентът определи някои от позициите на формацията на милиардера Бидзина Иванишвили като принципно неприемливи.

След проверка на 25,17% от бюлетините опозиционният блок на Иванишвили - „Грузинска мечта“, е събрал 53,19% от гласовете. Управляващата партия „Единно национално движение“ е получила 41,51% от вота.

Международните наблюдатели определиха изборите като свободни. Те призоваха и двете основни политически сили в кавказката република да работят заедно, за да решат нейните проблеми и да придвижат демокрацията в страната напред.

Европейската комисия обяви, че резултатите от изборите в Грузия няма да променят отношенията между бившата съветска република и ЕС по никакъв начин.

Грузинският парламент наброява общо 150 депутати, като 73 места се попълват чрез мажоритарно гласуване, а останалите 77 - от национална пропорционална листа. Прагът за влизане в събранието е 5% от гласовете.

По мажоритарните списъци в 27 от 73 едномандатни окръзи водят кандидати от управляващата партия, а в 18 от опозицията. От останалите окръзи все още не са постъпили данни в ЦИК.

#парламентарни избори #опозиция #„Грузинска мечта“ #Бидзина Иванишвили #„Единно национално движение“ #президент на Грузия #МИхаил Саакашвили #Грузия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"