Плевнелиев подкрепя електронното гласуване на референдума за АЕЦ „Белене“

Плевнелиев подкрепя електронното гласуване на референдума за АЕЦ „Белене“
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев подкрепя идеята на премиера Бойко Борисов за електронно гласуване на референдума за АЕЦ „Белене“.

Държавният глава обаче не е убеден дали има техническа възможност то да се осъществи в толкова кратки срокове, предаде БНР.

Според Плевнелиев е важно високите технологии да навлязат във всички сфери, в това число и при упражняване вота на избирателите, и приветства идеята за електронно правителство и електронно гласуване.

„Много се надявам, че нашата държава ще става все по-успешна и все по-богата. За целта няма да минем без електронно правителство и електронно гласуване“, сподели президентът.

Електронното гласуване ще бъде особено полезно, когато българите в чужбина, които според Плевнелиев са поне 1.500 милиона, решат да дадат своя глас, „но дали сме готови, на този въпрос трябва да отговори изпълнителната власт“, прибави той.

„Много ще се радвам, ако имаме такава готовност. Лично аз се съмнявам, че ще имаме такава готовност толкова скоро, но си го пожелавам, подкрепям го от все сърце и искам да стане“, коментира държавният глава.

Междувременно в Сандански министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви, че референдумът по проекта АЕЦ „Белене“ ще бъде проведен до три месеца.

Според него обаче конкретният въпрос, на който българският народ ще даде отговор, трябва да бъде формулиран от Народното събрание.

Според Плевнелиев пък българите трябва да получат отговор „за какво и как са се харчили огромни средства в енергетиката през последните години“.

„Дължим го на хората и имаме златния шанс именно с дебата в парламента и подготовката на референдума да покажем цялата истина за българската енергетика. Ако ние направим това, ще върнем хората обратно към държавата, защото те ще видят честни политици, които казват: Това се случи през последните 20 години и оттук нататък, следващите 10 години, смятаме да направим това, това и това“, завърши Плевнелиев.

По-рано във вторник стана ясно, че ГЕРБ не е оттеглила проекторешението си за даване мандат на правителството да води преговори за АЕЦ „Белене“, по думите на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Искането беше внесено от управляващите в парламента на 27 септември, след новината, че американски инвеститор проявява интерес към проекта за строителството на атомната централа.

В понеделник обаче управляващите единодушно обявиха, че преговорите по проекта спират до провеждане на референдума за „Белене“ и че ГЕРБ изтегля проекторешението си от Народното събрание, което трябваше да бъде гледано тази седмица.

Държавният глава Росен Плевнелиев също изрази мнение, че парламентът не бива да излиза с решение за преговори, преди да се проведе националното допитване.

#председател на НС #Цецка Цачева #Народното събрание #ГЕРБ #енергетика #електронно гласуване #референдум #президент #Росен Плевнелиев #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"