Анкара потвърди, че турските пилоти не са били убити в Сирия

Анкара потвърди, че турските пилоти не са били убити в Сирия
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Турският министър на отбраната Исмет Йълмаз отхвърли като неверни твърденията, че двамата турски пилоти на сваления от Сирия този юни турски изтребител Ф4 са били убити впоследствие от силите на Башар Асад.

Тези твърдения бяха разпространени през последните дни от телевизията „Ал Арабия“, предаде БНР.

Според тях турският самолет бил свален при съвместна операция на сирийската армия и руските военновъздушни сили от базата в град Тартус.

Пилотите били задържани, разпитвани и убити от сирийските разузнавателни служби и телата им след това били пренесени до останките от самолета.

Турският военен министър, подчертавайки, че Турция е разследвала инцидента и не са намерени подобни факти, заяви категорично, че твърденията на арабската телевизия са „дезинформация и не трябва да се вземат под внимание“.

В публикувания окончателен доклад на турската страна се посочва, че изтребителят е паднал, след като близо до него се е взривил сирийски снаряд, като инцидентът е станал в международни води.

Експлозията е засегнала пилотите и машината и е довела до значителна загуба на височина и пилотите са загинали.

Преди Турция Русия изцяло отхвърли твърденията на „Ал Арабия“, че нейни военни са участвали в свалянето на турския изтребител, като нарече твърденията „плод на фантазии“.

След 22 юни напрежението между Турция и Сирия продължи да се засилва, а Анкара дори свика среща на НАТО заради сваления изтребител.

Редица западни държави пък осъдиха действията на сирийските военновъздушни сили като неприемлив акт на агресия.

Телевизия „Ал Арабия“, за която се твърди, че е свързана със саудитската кралска фамилия, съобщи, че ще продължи да излъчва строго поверителни факти и документи, уличаващи режима на Башар Асад.

#Анкара #Турция #Сирия #Башар Асад #турски пилоти #Исмет Йълмаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"