Фандъкова допуска приватизация на Общинска банка

Фандъкова допуска приватизация на Общинска банка
Кметът на София Йорданка Фандъкова допуска приватизацията на Общинска банка като вариант за бъдещето на кредитната институция.
A A+ A++ A

Кметът на София Йорданка Фандъкова допуска приватизацията на Общинска банка като вариант за бъдещето на кредитната институция.

„Имаме успех през 2011 г., успяхме да си върнем контрола върху банката, но се оказва, че поддържането на този контрол също е много труден“, каза градоначалникът пред livenews.bg.

На извънредно заседание във вторник Столичният общински съвет (СОС) прие с 41 гласа „за“ и двама въздържали се увеличаването на капитала на Общинска банка, съобщи БТА.

Вносители на доклада за апорта на имоти и увеличаването на капитала на Общинска банка са заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов и председателят на комисията по финанси и бюджет в СОС Орлин Алексиев.

Общинският съвет е мажоритарен собственик с 67% от капитала, а миноритарният собственик - фирми, свързани с Христо Ковачки, имат дял от 27 на сто.

„Необходимостта от увеличението на капитала е безспорна и е в интерес да удържим банката като общинска, общината да има право да взема решенията“, каза, преди докладът да бъде приет, кметът Йорданка Фандъкова.

С решението за увеличаване на капитала делът на общината ще нарасне на 75%, а процентът на миноритарния собственик ще намалее до 23%.

След края на заседанието Орлин Алексиев коментира, че е доволен от решението на съвета.

„Това е правилното решение, което е изключително важно за стабилизирането на банката, за общината и за софиянци. Капиталът на банката трябва да се увеличи, защото загубите през миналата година бяха в размер на 11 млн. лв. За първото шестмесечие на тази година банката има печалба от над 1 млн. лв., а за деветмесечието отчете над 3 млн. лв. печалба“, заяви той.

По време на дебатите преди гласуването Жельо Бойчев от БСП отбеляза, че съветниците от левицата не са против увеличението на капитала, но няма как да бъдат част от решението за апорта на имоти за увеличение на капитала на банката, защото не всички имат нужната информация какво се случва в банката.

Жельо Бойчев поиска изслушване на ръководството на банката и осветляване на нейната дейност и повече публичност в управлението й.

В отговор Орлин Алексиев посочи, че и съветниците от БСП са имали представители в общото събрание на банката и са можели да получат нужната информация.

Георги Кадиев от левицата пък поиска информация за множество договори за хиляди левове, които банката е сключвала за различни дейности. Той даде за пример договор за реклама на игрален филм за 120 000 лв., договор за 360 000 лв. за кампания за позициониране на банката в общественото пространство, както и договор за проучване и анализ на банковите тенденции за 25 000 лв.

Георги Кадиев предложи да се създаде комисия с участието на опозиционните общински съветници, която да види какво се случва в банката, откакто СОС е неин собственик.

Той посочи, че Общинска банка дава съмнителни кредити и попита какви са заплатите на новоназначените директори и началници на отдели.

От ГЕРБ определиха като невярна информацията, изнесена от Кадиев, и отбелязаха, че тези въпроси не трябва да се обсъждат в медийното пространство.

„Не е коректно дa се коментират заплатите в банката, които са под средното ниво за страната“, каза Орлин Алексиев. Той подчерта, че разходите на банката за последното шестмесечие са намалели с около половин милион лева, без да се включват заплатите.

„Общинска банка отново се превръща в партийна хранилка на управляващите“, заяви пък общинският съветник Атанас Атанасов от групата на СДС и ДСБ.

„Има огромни кредити, които се дават на фирми, близки на управляващите. Настоявам тази информация да бъде проверена и Общинският съвет да е наясно“, добави той.

Според него има банкова тайна за съветниците и за гражданите, а не за други хора, които имат интерес.

„Не се обяснява защо този или онзи се назначава. Големите кредити в банката се отпускат с волята на министър-председателя, той се разпорежда с бюджета на Общинска банка“, каза още Атанас Атанасов.

Той съобщи, че над 90 души са уволнени от банката, половината от тях с опит с обвинение, че не са лоялни.

„Твърди се, че били намалени административните разходи, но данните говорят друго“, заяви общинският съветник.

Атанас Атанасов уточни, че сините ще подкрепят увеличаването на капитала на банката.

#Йорданка Фандъкова #кмет на София #приватизация #Общинска банка #Столичен общински съвет #СОС #Христо Ковачки #Орлин Алексиев #Жельо Бойчев #БСП #Георги Кадиев #ГЕРБ #Атанас Атанасов #СДС #ДСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »