Ексхумираха тялото на турския президент Тургут Йозал

Ексхумираха тялото на турския президент Тургут Йозал
Гробът на бившия президент на Турция Тургут Йозал, който почина през 1993 г. бе отворен за ексхумация при изключителни мерки за сигурност. Снимка: Hurriet
A A+ A++ A

Гробът на бившия президент на Турция Тургут Йозал, който почина през 1993 г бе отворен за ексхумация при изключителни мерки за сигурност.

Ексхумацията е част от разследването на прокуратурата в Истанбул на обстоятелствата около смъртта му, в която се подозира българска връзка.

Изваждането на тялото се извършва от екипи под ръководството на помощник републиканския прокурор на Истанбул Октай Ердоган и директора на Центъра за съдебна медицина проф. Халук Индже, предаде БНР.

Според заключението на тогавашните лекари Тургут Йозал, осмият президент на Турция, е починал от инфаркт, но от тогава досега все се изказват подозрения около смъртта му.

Счита се, че това е най-съмнителната смърт на президент в новата история на Турция.

Интересното е, че синът Ахмед Йозал се възпротиви на решението за ексхумация.

Преди да почине, Тургут Йозал е бил на прием в българското посолство в Анкара по повод откриването на изложбата на настоящия министър на културата Вежди Рашидов.

По думите на съпругата Семра, Тургут Йозал бил уморен, на приема консумирал само лимонада. Тя твърди, че бил натровен с тази лимонада.

В досегашното разследване се отбелязва също, че от въпросната лимонада пили и сервитьорите, освен това не може да се установи кой точно е дал чашата, тъй като на приема са присъствали прекалено много хора.

Твърди се също, че приемникът му - Сюлейман Демирел забавил огласяването на смъртта. Наскоро парламентарна комисия посети Сюлейман Демирел в дома му, за да му зададе въпроси и във връзка със смъртта на Тургут Йозал.

Много разпространена в Турция е версията, че Тургут Йозал, който бе от полукюрдски произход, е бил убит, за да му се попречи да осъществи реформите, с които възнамеряваше приживе да разреши кюрдския проблем.

#Тургут Йозал #президент на Турция #Турция #ексхумация #Вежди Рашидов #посолство #изложба #лимонада #Сюлейман Демирел #инфаркт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"