Опозицията печели парламентарните избори в Грузия

Опозицията печели парламентарните избори в Грузия
Привърженици на опозиционната партия „Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишвили ликуват след победата на парламентарните избори в страната в понеделник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Опозиционната партиен блок „Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишвили води с 52,8% срещу 42,8% пред партията на настоящия президент Михаил Саакашвили на парламентарните избори в Грузия.

Насилие и обвинения за подмяна на вота съпътстваха вота, въпреки призивите на международните наблюдатели за спокойствие и прозрачност, предаде БНР.

Хиляди поддръжници на „Грузинска мечта" празнуваха цяла нощ в центъра на Тбилиси.

Лидерът на блока Бидзина Иванишвили се обяви още снощи за победител. Опонентът му - президентът Саакашвили, пък настоя, че неговата партия е спечелила повече мажоритарни мандати.

По-късно в реч по телевизията грузинският президент Михаил Саакашвили призна поражението на своята партия „Единно национално движение".

В грузинския парламент има общо 150 депутати, 73 места се попълват чрез мажоритарно гласуване.

Огромното състояние на 56-годишния Бидзина Иванишвили се равнява на почти половината грузинска икономика.

Той отрича обвиненията на Михаил Саакашвили, че е подставено лице на Кремъл, но не скрива, че ще се стреми към по-добри отношения с Москва.

Михаил Саакашвили е начело на Грузия от Революцията на розите през 2003 г.

Изходът от изборите в Грузия се следи с интерес заради стратегическото разположение на страната, която осигурява транзит на природния газ и петрола от Каспийско море за Европа.

Според британския „Дейли Телеграф" победа на милиардера Бидзина Иванишвили едва ли ще доведе до обрат в прозападната политика на Тбилиси, въпреки обвиненията, че е руско подставено лице.

ЕК обяви, че резултатите от изборите в Грузия няма да променят отношенията с близката съветска република.

Определяйки изборите като свободни, международните наблюдатели призоваха двете основни политически сили да работят заедно, за да решат проблемите на Грузия и да придвижат демокрацията в страната напред.

Според конституционни промени от януари президентът отстъпва на парламента правото да номинира правителството и премиера.

Междувременно руското издание „РБК Дейли" съобщава, че парламентарните избори в Грузия са приключили със сблъсъци.

По информация на грузинска опозиционна телевизия грузински специални части са използвали гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат местни жители, събрали се пред избирателен участък в град Хаушури. Трима души са пострадали по-сериозно при сблъсъците.

Активисти на „Трансперънси Интернешънъл" са алармирали наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че въоръжени лица са нахлули в избирателния участък и са съставили нов избирателен протокол, съобщи РИА „Новости".

#Грузия #парламентарни избори #„Грузинска мечта" #Бидзина Иванишвили #МИхаил Саакашвили #„Единно национално движение" #природен газ #Каспийско море #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »