След изборната победа милиардерът Иванишвили иска оставката на грузинския президент

След изборната победа милиардерът Иванишвили иска оставката на грузинския президент
Лидерът на грузинската опозиция Бидзина Иванишвили (на снимката) призова президентът Михаил Саакашвили да подаде оставка, след като държавният глава призна поражението си на изборите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на грузинската опозиция Бидзина Иванишвили призова президентът Михаил Саакашвили да подаде оставка, след като държавният глава призна поражението си на изборите.

„Единственото правилно решение сега е Михаил Саакашвили да подаде оставка," заяви лидерът на партийния блок „Грузинска мечта" Бидзина Иванишвили, цитиран от АФП и БГНЕС.

Милиардерът, чиято коалиция спечели изборите в понеделник с с 52,8% срещу 42,8% за управляващата партия на президента, съобщи, че държавниците, извършили престъпления по времето на досегашното правителство, ще бъдат съдени.

„Няма да има преследване на бивши държавници с изключение на тези, които са извършили престъпления. Те ще бъдат изправени пред правосъдието," изтъкна милиардерът Бидзина Иванишвили.

Говорейки за външната си политика, той заяви, че иска да подобри отношенията с Русия и в същото време да се стреми към приемане на Грузия в НАТО. Тази амбиция разгневи Москва, докато правителството на Михаил Саакашвили беше на власт.

„Трябва да нормализираме отношенията с Русия. Стратегията ни да станем членове на НАТО няма да бъде променена," заяви Бидзина Иванишвили.

Въпреки горчивите спомени в Грузия от кратката война с Русия през 2008 г., той съобщи, че Тбилиси трябва да възстанови отношенията си с Москва и в същото време да остане близо до основния си западен поддръжник Вашингтон.

„Ако ме питате Америка или Русия, казвам, че се нуждаем от добри отношения с всички," заяви милиардерът, чието състояние се равнява на около половината икономика на Грузия.

#Грузия #парламентарни избори #„Грузинска мечта" #Бидзина Иванишвили #МИхаил Саакашвили #„Единно национално движение" #природен газ #Каспийско море #Русия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"