Зоран Заев: Имало е голяма експлозия в автобуса-ковчег, горял е преди да катастрофира

Зоран Заев: Имало е голяма експлозия в автобуса-ковчег, горял е преди да катастрофира
A A+ A++ A

"Един от пътниците ми разказа, че е спял и се е събудил от експлозия. Тогава е счупил един от прозорците и е успял да излезе навън."

Това каза пред bTV премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Той допълни, че знае други подробности за инцидента или техническото състояние на автобуса: "Не знаем детайлите. Това ще го кажат експертите.", допълни Заев. Министър-председателят на Северна Македония допълни, че все още не знае коя е фирмата, към кой град в Северна Македония са пътували и каква е самоличността на жертвите. Не е ясно и защо са избрали да пътуват през нощта.

Заев ще се срещне първо с оцелелите, настанени в "Пирогов", след което ще говори с министър-председателя Стефан Янев и вероятно ще посети мястото на инцидента.

"Ще съберем всичката информация, която е важна за семействата на загиналите и на спасилите се", допълни още Заев. Бившият председател на транспортната комисия в парламента и депутат от коалицията на "Продължи промяната" Настимир Ананиев, както и бившият ръководител на КАТ и председател на Института за пътна безопасност Богдан Милчев изразиха предположение, че пожарът може да е причинен от теч на гориво и искра, но дали след удар в мантинелата или поради друга причина ще установява следствието.

Парче от автобусна гума е намерено метри преди мястото, където тази нощ македонски автобус катастрофира, запали се и 46 души, сред които 12 деца загинаха, пише "24 часа".

Инцидентът стана около 2 ч. на АМ "Струма" край пернишкото село Боснек.

Заради намереното парче една от водещите версии е, че автобусът е спукал гума и затова е катастрофирал. Няма как категорично да се докаже, че парчето е от този автобус, защото са изгорели.

Очевидци са разказали, че видели автобуса да гори преди да катастрофира. Затова не е ясно дали спуканата гума е причина за инцидента или пожара е тръгнал отвътре.

Автобусът е собственост на северномакедонска фирма и се е връщал от екскурзия в Турция. Пътували са общо 4 рейса. собственикът е на мястото на трагедията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници