Акад. Петрунов: Ще трябва всяка година да се разработва нова ваксина

Акад. Петрунов: Ще трябва всяка година да се разработва нова ваксина
A A+ A++ A

Трябва да засилим процеса на имунизация. Това е единственото, което може да ни спаси и да намали разпространението на инфекцията и най-важното – да нали тежките случаи в отделенията и смъртните случаи. Новото Министерство на здравеопазването трябва да работи в тази насока.

Това заявиява акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (1993-2010 г.), пред агенция БГНЕС.

Ученият е привърженик на ваксинацията и според него тя трябва да е задължителна за конкретни професии.

„Това са лекари, учители, полицаи, пожарникари, административни работници, без това няма да може да се спре епидемията. Това се прави в редица западни страни и ние трябва да вземем пример от тях, че без такава задължителна имунизация няма да може да се справим с епидемията”, каза акад. Петрунов.

По думите му, мерките не нарушават права. „Аз мисля, че не се нарушават никакви права, нарушават се правата на тези хора, които умират всеки ден. По 300 души на ден. Всеки трябва да прояви необходимото съзнание и разум, да направи това, което е единственото възможно, за да намалим ефекта на епидемията. Не желаеш да се имунизираш – добре, но ти няма да бъдеш полицай, лекар, административен служител или трябва да правиш два пъти седмично тестове, за да докажеш, че не си заразен. Това е напълно нормална политика“, твърди академикът и добави, че би подкрепил локдаун за неваксинирани, както е във Франция, например.

„Смятам, че не е редно хора, които отричат съществуването на пандемията да имат достъп до медийна изява. Всеки има право на глас, но когато това мнение противоречи на науката и обществения интерес, трябва да има ограничение“, каза ученият и обяви, че застава зад политиката на работа срещу фалшивите зелени сертификати.

Акад. Петрунов заяви още, че четвъртата бустерна доза е необходима, също и имунизирането на деца.

„Три до шест месеца след третата бустерна доза е добре да се направи четвърта доза. Не трябва да има колебание. Ще трябва всяка година вероятно да се разработва нова ваксина, която да отговаря на новите варианти. Ще бъдем принудени всяка година по един път да правим имунизация с оглед да поддържаме този имунитет”, прогнозира ученият и сподели, че според него децата също трябва да се имунизират.

„Те са една от веригите за разпространение на инфекцията. Големите фирми разработват и ваксина за деца от 6 месеца до 5 годишна възраст. Тя вече се намира в трета фаза на изпитване. До средата на следващата година ще я предоставят, което е напълно нормално. Няма никакви странични реакции. Това трябва да се разбере от родителите. Призовавам хората да вярват на науката. Скоро няма да се освободим от COVID-19, трябва да го превърнем от пандемия в ендемия“, смята академикът.

#акад. Богдан Петрунов #ковид #ковид ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай