Царят се изцепи: Бустеризиран съм! По въпроса със С. Македония няма червени линии

Царят се изцепи: Бустеризиран съм! По въпроса със С. Македония няма червени линии
A A+ A++ A

По темата за членството на Република Северна Македония в ЕС да се мисли прагматично, без червени линии, особено на фона на това, че в чужбина не ни разбират проблема със Скопие. Тази теза развива Симеон Сакскобургготски в пространно интервю за "24 часа".

"Аз помня д-р Желю Желев, светла му памет, беше първият, който призна Република Македония тогава. Значи вече имаме много позитивен прецедент. Сега, в такъв момент за Европа, е наистина много важно да дадем ход на тези две държави. Така че трябва да се намери прагматичното", смята Саксгобургготски.

"Мисля, че както всеки проблем, и този има решение. Стига да се намери добрата воля. И най-вече - да няма така категорични червени линии. А спокойно, с постоянство, но да вървят нещата напред. Понеже вече има хора, които може би недоразбират в чужбина. И ни представят българите, като сякаш се възползваме за известен натиск с нашата позиция спрямо възможностите на двете въпросни държави да влязат в ЕС. Това не е най-добрата реклама за България или за мнението, което имат за нас в Брюксел. И с това трябва да се съобразяваме", коментира бившият премиер.

"Колкото до историята и всичко... Бог знае, че аз, като цар, говоря с едно известно право и опит, защото съм запознат много добре с нашата история", коментира Сакскобургготски.

Бившият премиер подкрепя акцента, поставен от сегашния министър-председател - върху инфраструктурата и създаването на 5 работни групи с Република Северна Македония.

"Мисля, че в крайна сметка ще се намери решение, защото за Северна Македония и Албания е ключово да влязат в ЕС. Имат желанието и държат за това", казва той.

Сакскобургготски пояснява, че не стои на тезата да отстъпим от позицията си, но прави уговорката: "Мисля, че засегнатите страни трябва да намерят начина, по който да се съобразят с моментите, които ги делят, но същевременно да видят, че ако всеки твърдо и безкомпромисно си отстоява позицията, не може да се напредва в преговорите".

Според него интересите трябва да се защитават и от двете страни, но с нормален тон и диалог.

Бившият премиер казва, че е "хубаво, че има правителство", защото цяла една година си е заминала. Той смята, че все пак трябва да му се даде кредит на доверие от поне 100 дни, а не веднага да се атакува и отрича.

"Защото никой не е роден политик или подготвен за всичко", смята Сакскобургготски.

Той отправя съвет към четворната коалиция да не си говори през медиите или с "високоговорители на улицата", а да води директен диалог.

"Същевременно и начинът, по който да се обсъждат - на четири, шест или колкото щете очи може да се разговаря, дори да има различни мнения или пък направо словесни сблъсъци, но то си остава в кръга на коалицията. "Дали тройна, или повече, коалицията е точно това - поставят се едни цели, които коалицията иска да постигне. И оттам вече всеки отстъпва по малко или гледа да се договори. Това не е пазарлъци, както много хора си въобразяват и се опитват да дамгосат една коалиция. Навсякъде е така", коментира от позицията на опита си в тройната коалиция бившият премиер.

Симеон Сакскобургготски споделя още, че при разговорите му с чужди посланици отзвукът от новата власт е, че "надеждата е България да се справи със своите проблеми и предизвикателства като член на ЕС".

Той признава, че не само е ваксиниран, но си е сложил и бустерна доза.

"И бустизиран, и всичко, което може. Вярвам в науката. Пък и логиката - като гледам хора, които толкова се съпротивляват или не вярват на здравните власти. Не знам. Хубаво, всеки има право, но във всичко това има и доза егоистичност. Дали ти харесва, или не - това е", изказва мнението си относно сблъсъка на настроенията в общество "против" и "за" ваксините.

На въпроса как гледа на нежеланието на българина да се ваксинира, царят казва: "Лично съжалявам, става ми криво. Но ако теглим чертата - Португалия, която е с 80% ваксинирани, продължава да има много висок брой заразени. Не сме и най-, най-, сигурно има и други страни, но в ЕС като че ли... Но недоверието е наша черта всъщност - към властта винаги да си имаш по едно наум, независимо коя е властта, кой я изпълнява или я държи. Вместо да си помислиш, че тия, които управляват, са за тебе, твои хора. А не някакви си демони. Аз съм потърпевш и зная какво е. Особено след това".

Саксборугготски коментира и протеста срещу зеления сертификат, организиран от "Възраждане".

"Съвсем нормално е всеки да протестира. Но на тази тема вече... Лошото е, че излиза така и в чужбина, и хората се питат ние какви сме. Трябва винаги да има едно око към света - за какъв имидж и каква представа си правят за България. Но това си е демократичен процес, дето се вика. Докато е нещо мирно и спокойно, а не да се екзалтират хората... Намерих много за уместно факта, че самата полиция реагира много спокойно и адекватно. Не знам защо толкова го вземат присърце едни, или се мобилизират други. Това е логично при такива обстоятелства", споделя Сакскобургготски.

И продължава с пример: "Видяхме какво се случи при КСНС. Логично е, ако може да се предотврати по някакъв начин - дал Господ да има сертификат. Дали се нарича зелен паспорт, или не - важно е да има гаранция. Не само за депутатите, но за всички, които работят в парламента, за цялата машина. Има хора, които мислят, че това е нещо, което ги ограничава и им се налага".

Наследникът на цар Борис Трети не подминава и темата за мораториумите - и за цените на електричеството, и за неговите имоти.

"Всяко правителство си има вижданията, специалисти и експерти. Но някои мораториуми може да излязат скъпо, други може би пък да е точно удачната мярка", коментира предпазливо той замразяването на цените на тока от Народното събрание.

Но за мораториума върху имотите на царската фамилия, наложен от Народното събрание, не крие обидата си.

"Нещо изцяло несправедливо, измислено, което 12 г. да ме тормози. Което е абсолютно против всякакви права и други приказки, които толкова лесно се вадят в някакъв момент. Но да кажат на човек, че не може 12 години и нещо вече да се разпорежда с имуществото си, е несправедливо. И дори в юридически смисъл също, защото един парламент не може да наложи на един индивид мораториум. А си остана 12 г., защото има винаги други приоритети", казва Сакскобургготски.

Царя припомня, че съдът в Страсбург си каза думата и "сега ще трябва да се обсъди какви са ходовете".

"Не искат да ме оставят да си умра спокойно. Продължават да ме тормозят. 12 години не можеше ли да има инициатива и да отстрани този мораториум?!", признава той кое го мъчи най-много.

#Симеон Сакскобургготски #Симеон II

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »