Цвят от бъз срещу настинка

Цвят от бъз срещу настинка
A A+ A++ A

Още древногръцките лекари използвали цвета от бъз като лечебна билка. Диокурид, един от най-известните фармаколози на древността, препоръчвал корените на бъза при генерализирани отоци, а листата му – при възпаления. Днес бъзът се използва преди всичко срещу настинки.

Черният бъз: произход и добиване

Черният бъз расте в покрайнините на горите или в сечища из цяла Европа, както и в някои части на Африка и Азия. Той се развива като храст или дърво и жълто-белите му ароматни цветове миришат сладко. От тях след това се получават черни, подобни на боровинки плодове.

Събират се по различно време: цветовете и листата се берат в началото на сезона на цъфтеж през юни, плодовете – едва когато станат почти черни. Трябва да се внимава със суровите неузрели плодове, защото те съдържат отровното вещество Sambunigrin, което се разлага до циановодородна киселина, която може да доведе до гадене и повръщане.

Sambunigrin се намира още и в листата и кората на бъза в по-големи количества, като при термична обработка се неутрализира. Добре узрелите плодове и в сурово състояние са безопасни. В плодовете и цвета се съдържат предимно флавоноиди като рутин и изокверцетрин, но в цветовете тези дъбилни вещества са по-малко.

Черният бъз като лечебно средство

В народната медицина цветът от бъз се прилага за предизвикване на изпотяване при настинки. Препоръчва се прием на по-големи дози от запарката, особено вечер. Досега учените не са доказали активната съставка в бъза, която предизвиква изпотяването. Предполага се, че лечебното растение повишава възбудимостта на потните жлези при топлинни дразнители. Освен това потенето се предизвиква и от приема на горещата течност.

Цветът от бъз действа допълнително, като стимулира отделянето на урина. Прилага се и за производството на води за гаргара и промивки. Тук може би идва в действие добавъчният ефект на дъбилните вещества.

Богатите на витамини и минерали плодове са най-желани под формата на сокове и мармалади. Сокът се прилага в народната медицина за предизвикване на изпотяване, за стимулиране на отделянето, срещу ишиасни болки и невралгии. Листата и кората не се препоръчват заради съдържащите се в тях отровни вещества. Прилага се в хомеопатични препарати според принципите на хомеопатията при възпаление на дихателните пътища.

Приготвяне на чай от бъз

2 чаени лъжички цвят от бъз на всяка чаша се заливат с кипяща вода и се запарват за 5 минути. Пие се няколко пъти на ден от горещия чай, особено вечер 1-2 чаши. За предпазване от настинки се прилага 1 чаена лъжичка цвят от бъз на чаша чай. Запарката се пие 2 седмици 2 пъти дневно добре загрята.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници