И Бареков внесе списък за проверка в прокуратурата, в него - Кирил Петков и Асен Василев

И Бареков внесе списък за проверка в прокуратурата, в него - Кирил Петков и Асен Василев
A A+ A++ A

Списък с имена за проверка е внесъл в прокуратурата бившият евродепутат Николай Бареков. Това стана ясно от прессъобщение на държавното обвинение. И този списък, както и списъкът с 19 имена на премиера Петков, е изпратен на МВР и ДАНС, за да кажат разполагат ли информация за лицата от него.

 Прокурори от Върховна касационна прокуратура ще извършат проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) относно предоставен на 15.02.2022 г. от журналиста Николай Бареков списък с лица, за които същият прилага сигнали, публикации и журналистически разследвания, съобщават от прокуратурата.

„С цел установяване на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и други компетентни органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях, с цел упражняване правомощията на ПРБ по повдигане на наказателна отговорност при събиране на достатъчно данни за извършено престъпление от лицата, сочени в предоставените материали“.

Николай Бареков ще бъде призован за снемане на обяснения.

От прокуратурата не съобщават кои са лицата от списъка на Бареков, но посочват, че в него не фигурира президентът Румен Радев.

"Във връзка с медийни публикации прокуратурата уточнява, че в постъпилия от журналиста (Бареков - бел. ред.) списък с лица не фигурира името на президента на Република България. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от МВР и други компетентни органи информация, свързана с държавния глава", пише в прессъобщението на държавното обвинение.

Списъкът с 20 имена може за бъде видян на фейсбук страница на Николай Бареков.

Сред имената в него са Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Иво Прокопиев, Христо Иванов и президентският съветник Пламен Узунов.

 

#прокуратура #списък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »