Военният министър: Демилитаризация на Крим и Черно море са малко вероятни

Военният министър: Демилитаризация на Крим и Черно море са малко вероятни
A A+ A++ A

Трябва да се започне диалог за създаването на нова архитектура на европейска безопасност. Възстановяването на редовната работа на Съвета Русия-НАТО е изключително полезно. Едностранният призив на България към Русия да съкрати своите оръжия в Черно море няма да има положително влияние върху Кремъл.

Това заявява министърът на отбраната Стефан Янев.

„Демилитаризацията на Крим би било най-доброто възможно развитие в посока изграждане на трайна стабилност в интерес на всички страни от Черноморския регион“, смята министър Янев, но според него това е „малко вероятно в обозримо бъдеще“ предвид геополитическите реалности и характера на настоящата руска външна политика.

„По-важното към момента е да се продължи с интензивните, координирани дипломатически усилия за предотвратяване на военен конфликт между Русия и Украйна“, завява министърът на отбраната.

На въпрос дали София ще призове Москва да съкрати своите въоръжения като част от усилията за подобряване на сигурността в Черноморския регион, военният министър отговаря:

„Отправянето на подобен призив за съкращаване от Русия на нейните въоръжения единствено от българска страна не би постигнало такова ниво на положително въздействие върху Кремъл, колкото излъчването на ясно и недвусмислено колективно послание в тази посока от страна на цялата демократична евроатлантическа общност“.

Министър Янев отбелязва, че с намаляването на напрежението и пряката опасност от военен конфликт, могат да се предприемат и допълнителни дипломатически действия в посока съкращаване на въоръженията. „Най-рационално би било започването на конструктивен диалог за създаване на нова архитектура на европейската сигурност, с нови, работещи мерки за укрепване на доверието и сигурността и механизми за контрол на въоръженията“, заявява Янев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници