Пожаринкари и спасители от "Огнборец" протестираха в центъра на София

Пожаринкари и спасители от "Огнборец" протестираха в центъра на София
A A+ A++ A

Пожарникари и спасители от синдикат "Огнеборец" се събраха на протест по обед пред сградата на Министерския съвет в София, съобщи БНР.

Те направиха заявка за недоволството си още преди време и поискаха 20% увеличение на заплатите в МВР. От синдиката настояват за повече яснота при предстоящите реформи във вътрешното ведмонство. Става въпрос най вече за идеите за отделяне на пожарната и телефон 112 в отделна агенция. 

Пожарникарите разпънаха плакати с надписи "Не си играй с огъня", "Рискувам живота си" и др.

Венцислав Станков, председател на синдикат "Огнеборец", обобщи исканията им:

"Искаме да се увеличат средствата в бюджета за 2022 година по перо "Персонал", за да могат възнагражденията да се увеличат с 20 процента. Искаме близо 100 милиона лева  допълнително да се отпуснат по перо "Капиталови разходи" и третото ни искане да се възстанови социалният диалог в МВР, защото през последния месец и половина се създаде доста напрежение между моите колеги, специално в структурите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и дирекция 112, тъй като знаете, че има намерения двете структури да се извадят и да се обособят в отделна държавна агенция."

След протеста пожарникарите и спасителите предвиждат и шествие в центъра на София. То ще премине покрай сградите на парламента и Министерството на финансите.

#пожарникари #спасители #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници