Прокуратурата дири пране на пари по Барселонагейт в Кипър

Прокуратурата дири пране на пари по Барселонагейт в Кипър
A A+ A++ A

Почти 2 години след началото на разследването по "Барселонагейт" и 8 месеца след публичното изявление, че спецпрокуратурата работи по пране на пари, стана ясно, че ведомството е изпратило миналия четвъртък европейска заповед за разследване до Кипър за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.

Това съобщи в събота вечер по Нова телевизия говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Целта на тв участието му бе да убеди зрителите, че вътрешният министър Бойко Рашков не е прав, като обвинява прокуратурата, че умишлено бави разследванията, свързани с бившия премиер Борисов. И да заплаши, че разследването ще блокира, ако се закрие спецпрокуратурата, каквито са плановете на новите управляващи. Говорителят Кръстев бе особено пестелив в споделянето на подробности за по думите му "интензивната дейност на прокуратурата", защото може да се осуети "разкриването на обективната истина".

"Заповедта за Кипър е свързана със съмнението, че се перат пари от България, през Кипър към Испания", съобщи Кръстев. Въпросното съмнение е факт, още като гръмна скандалът за къщата, мис "Бикини", фиктивния съпруг и бутика за модни дрехи.

В средата на седмицата избухна задочен скандал между МВР и прокуратурата кой какви документи е получил от Испания по казуса "Барселонагейт". Говорителят Кръстев отново заяви, че испанският доклад, пратен до МВР, няма подписи, няма автори. Не е ясно кой и защо го е правил и заключи, че вероятно става дума за оперативна информация на испанското МВР до нашето. Лицата, посочени в този доклад (Бойко Рашков каза, че са Йордан Христов, Илиян Пенев-Мацола, Бойко Борисов, бел. ред. ), не са новина за прокуратурата и са разпитани вече. По повод разпита на Борисов говорителят заяви следното: "През октомври 2021 г. е извършен разпит на лице, което е заемало висша държавна длъжност, а именно бившият премиер Борисов. Други политици не се разпитвани. Други публични личности не са викани, освен ако г-жа Йовчева може да бъде наречена публична личност.". Едва миналата седмица бе съобщено, че Йовчева е разпитвана миналата есен за къщата в Барселона. Говорителят отново отказа всякаква подробности, за да не накърни "разкриването на обективната истина." 

Той подчерта, че испанската справка, пратена им и от МВР, и от ДАНС, не може да послужи като доказателство по разследването. В нея имало медийни снимки, за които прокуратурата не знае дали са истински, но можело да се предположи, че на едната се виждат двама души, единият е по анцуг и приличал на Бойко Борисов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници