Хаос във въздушния трафик над Европа

Хаос във въздушния трафик над Европа
A A+ A++ A

Няколко страни затварят въздушното си пространство за граждански полети

Военната операция на Русия в Украйна предизвика хаос във въздушния трафик над Европа. Украйна затвори въздушното си пространство за граждански полети заради високия риск. Европейският авиационен регулатор също предупреди за опасност в граничните райони на Русия и Беларус.

Полет на израелския авиопревозвач "Ел Ал" от Тел Авив до Торонто е направил внезапен обратен завой от въздушното пространство на Украйна около 06:30 тази сутрин, когато е било издадено предупреждение до пилотите, че зоната е ограничена, информира БТА.

По същото време множество полети на полските авиолинии до Киев също са били пренасочени рязко и върнати обратно към летището във Варшава.

Беларус затваря част от въздушното си пространство за граждански полети, съобщи военното министерство на страната с пост в социалните мрежи, цитиран от Ройтерс.

Предстои и Молдова да затвори днес въздушното си пространство, като ще пренасочи полетите към страната към летища извън нея, написа във Facebook вицепремиерът на страната Андрей Спину, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес поне пет полета, летящи за Украйна, кацнаха на летището в Кишинев. Същевременно президентът Мая Санду обяви, че страната ще въведе извънредно положение и се готви да приеме десетки хиляди бежанци от Украйна. "Ще помогнем на хората, които се нуждаят от подкрепа", заяви тя.

Русия временно затваря повече от 10 от летищата си в южната част на страната, както и в анексирания Кримски полуостров, предаде ДПА.

Сред затворените са летищата в Ростов, Краснодар, Курск, Воронеж и Симферопол. Те няма да работят до 2 март, съобщиха руските авиационни власти.

Полетите от и до Сочи продължават, а в столицата Москва над 200 полета бяха отменени, сочат данни от пътнически агенции.

#Европа #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници