Консорциумът за „Набуко" препотвърди подкрепата си за проекта

Консорциумът за „Набуко" препотвърди подкрепата си за проекта
Карта на съкратения проект за газопровод - Набуко-Запад. Карта: Набуко консорциум
A A+ A++ A

Политическият комитет на „Набуко" потвърди пълната си политическа подкрепа за проекта за газопровод „Набуко" и за съществуващото Междуправителствено споразумение, създаващо удобства за инвеститори и производители, съобщиха от „Набуко газ пайплайн интернешънъл".

Срещата на министри от транзитните държави на проекта „Набуко" се проведе в понеделник, 8 октомври, в австрийската столица Виена.

Домакин на срещата бе австрийското министерство на енергетиката, а участници бяха еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер, българският премиер Бойко Борисов и енергийни министри от България, Унгария, Румъния и Турция, както и представители на акционерите в „Набуко".

Политическият комитет за пореден път изказа пълната си и решителна подкрепа за проекта „Набуко".

Комитетът препотвърди, че настоящата законова и регулаторна рамка на проекта е в сила за „Набуко" съгласно МПС (Междуправителственото споразумение), СПП (Споразумението за подкрепа на проекта), включително за проект, започващ от българската граница.

Във форума взе участие и министърът на енергетиката на Република Азербайджан Натиг Алиев, който направи преглед на дейностите до момента от страна на производителя.

В декларацията от срещата се казва, че „(първоначалното) развитие на проекта с входна точка в Турция, в района на турско-българската граница, е в пълно съответствие с дефинираното в проекта „Набуко" и със заложеното в МПС и СПП, независимо че като първи входни точки бяха описани локации по източната или южната турски граници".

„Политическият комитет преподчертава своята политическа, законодателна и регулаторна поддръжка, на които се радва „Набуко". Подобен ангажимент е жизненоважен фактор в превръщането на „Набуко" в най-напредналия проект за тръбопровод в Южния коридор, много привлекателен за пазарни участници от цяла Европа и Турция, за доставчици на газ, инвеститори и спонсори", заяви Райнхард Мичек, управляващ директор на Международния консорциум за „Набуко".

„Ние намаляваме рисковете и увеличаваме сигурността при стабилна законова защита. Приветстваме това послание на подкрепа и очакваме да продължим съвместната работа с представителите на държавите, за да осигурим свобода на избора и енергийна сигурност за европейския потребител", каза още Мичек.

С доставки на газ от Каспийския регион и Близкия изток до повече от 500 млн. потенциални клиенти в Европа, „Набуко" е водещият проект в Южния коридор.

Консорциумът за „Набуко" продължава тясното си сътрудничество с консорциума разработващ находището „Шах Дениз ІІ" и с Транс-анадолския газопровод (TANAP), и запазва своята увереност, че предлага най-доброто решение за включване на нови източници на горива и доставянето им до големите европейски потребителски пазари, посочват още от консорциума.

#Набуко #Бойко Борисов #министър-председател #Виена #България #Унгария #Румъния #Турция #Гюнтер Йотингер #еврокомисар по енергетиката #МПС #СПП #Азербайджан #Натиг Алиев #Райнхард Мичек #Европа #Шах Дениз #Транс-анадолския газопровод #TANAP #Каспийския регион #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници