Зеленски зове Путин за незабавни и смислени преговори (ВИДЕО)

Зеленски зове Путин за незабавни и смислени преговори (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски призова за незабавни и смислени преговори за мир и сигурност с Москва.  Във видео, записано в нощта срещу събота, Зеленски обясни, че това е единственият шанс на Русия да ограничи щетите от своите "грешки" след нейното нахлуване.

Време е да се срещнем, време е да поговорим, време е да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. В противен случай загубите на Русия ще бъдат такива, че ще й трябват няколко поколения, за да се възстанови“, посочва президентът на Украйна.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски обяви, че на страната ще са необходими много години, за да бъдат обезвредени невзривените боеприпаси след руската инвазия.

„Огромен брой снаряди и мини са били изстреляни по Украйна и голяма част от тях не са избухнали, те остават под развалините и представляват реална заплаха“, обясни Монастирски. И проблемът не е само с руските боеприпаси -  украинските войски също са заложили противопехотни мини по мостове, летища и друга ключова инфраструктура, за да попречат на руснаците да настъпват.

"Когато войната свърши, Украйна ще се нуждае от международна помощ, за да се справи тази тежка задача, . „Няма да можем да премахнем мините от цялата територия, затова помолих нашите международни партньори и колеги от Европейския съюз и САЩ да подготвят групи от експерти, които да разминират районите и съоръженията, които бяха подложени на обстрел“, коментира  Монастирски, цитиран от NBC. 

Той отбеляза, че друго голямо предизвикателство е справянето с пожарите, причинени от руските обстрели - има мащабен недостиг на хора и оборудване. 

#Володимир Зеленски #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино