Петър Колев: В С. Македония е забранено да си българин, фалшифицират брутално

Петър Колев: В С. Македония е забранено да си българин, фалшифицират брутално
A A+ A++ A

Брутален фалшификат в държава, която иска да стане част от Европейския съюз. По този начин определи преброяването на населението в Република Северна Македония Петър Колев от партия “Граждански демократичен съюз”. По думите му Скопие всячески се опитва да забрани на българите в РСМ да се определят като такива.

3 504 души от населението са се обявили като българи според резултатите от преброяването. В момента на обявяването на резултатите обаче българите изобщо не бяха споменати. Според директора на македонската статистическа служба Апостол Симовски причината е, че се представят етнически общности, които са част от конституцията на страната.

Именно това е и едно от основните искания на българската страна в преговорите със Скопие, с които да се вдигне блокадата върху преговорната рамка за присъединяването на РСМ в Европейския съюз - българите в западната ни съседка да бъдат включени като народ в конституцията, за да се гарантират техните права. Една от основните причини за българското вето върху членството на Скопие в ЕС са именно репресиите спрямо сънародниците ни в съседната държава.

“Ако погледнете цифрите, единствената общност в С. Македония, която има 2,5 пъти увеличение за последните 20 г. това е българската общност – от 1004 души е станала 3504, докато абсолютните бройки на населението в С. Македония намаляват“, добави Колев пред bTV.

По думите му в С. Македония по всичко възможни параграфи се опитва да бъде забранено да бъдеш българин.

“За всички общности бяха посочени данните от хората, които живеят в чужбина. Само за българската общност данни за това колко българи от С. Македония живеят в чужбина нямаше“, заяви още той.

„Очаквам реакция от България и се надявам след това преброяване българското общество наистина осъзнава какво е отношението към българската общност в С. Македония и каква е официалната политика на македонската държава към тази общност“, добави Колев.

#Северна Македония #Петър Колев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"