БНБ няма представа за данъка върху лихвите по депозити

БНБ няма представа за данъка върху лихвите по депозити
БНБ не е информирана предварително, нито е участвала в дискусии по формирането на предложението и научава за него от медиите, посочва банката в съобщение. Снимка: БНБ
A A+ A++ A

Българската народна банка не е информирана предварително за предложеното от правителството въвеждане на 10-процентен данък върху лихвите по депозитите на физическите лица, съобщиха от финансовата институция.

Новата ставка се предвижда в промените в Закона за ДДС, приети от Министерския съвет в сряда, с които ще се направят и промени в още няколко закона, включително и в Закона за доходите върху физическите лица.

На практика ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

Очакванията са този данък да доведе до допълнителни приходи за бюджета от 120 млн. лв., като по думите на финансовия министър Симеон Дянков целта е да се възстанови равнопоставеността между хората, а не да се търси силен фискален ефект.

„БНБ не е информирана предварително, нито е участвала в дискусии по формирането на предложението и научава за него от медиите," посочва БНБ в съобщение.

От банката съветват всички въпроси по темата да се отправят към вносителя на законопроекта.

„Длъжни сме да отбележим, че това решение е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест на гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания като източник на финансиране на инвестициите в икономиката, и следва да се обсъжда от тази гледна точка," пише още в съобщението.

От институцията призовават всички участници в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система.

БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло.

„От гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас," заявяват още от БНБ.

#банкова система #Министерски съвет #Закон за ДДС #данък върху лихвите по депозити #лихви #данък #депозити #Българска народна банка #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници