Москва търси обяснения от Анкара за принудително приземения пътнически самолет

Москва търси обяснения от Анкара за принудително приземения пътнически самолет
Сирийският „Еърбъс А-320“, изпълняващ редовен полет от Москва до Дамаск, бе прихванат по подозрения, че пренася оръжие. Товарът му бе иззет, въпреки че това не се оказа вярно. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия поиска обяснения от Анкара за принудителното приземяване в сряда вечерта на сирийския пътнически самолет, в който пътуваха 17 руски граждани от общо 35 пасажери, включително деца.

Сирийският „Еърбъс А-320“, изпълняващ редовен полет от Москва до Дамаск, бе прихванат по подозрения, че пренася оръжие. Товарът му в над 10 запечатани контейнера, който не е бил от руски произход, е бил иззет от турските власти, въпреки че в него не е имало оръжия и боеприпаси.

Самолетът прекара в Турция около девет часа, а през нощта руски дипломати пристигнаха в Анкара.

„Москва иска обяснения от Анкара защо служители на руското консулство и лекар не са били допуснати до руснаците на борда“, съобщи говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

„Обезпокоени сме, че в тази извънредна ситуация са били поставени под заплаха животът и безопасността на пътниците, сред които е имало 17 руски граждани“, коментира той.

Без никакви обяснения и нарушавайки двустранната Консулска конвенция, турските власти отказаха на дипломатите ни да се срещнат с нашите граждани, на които в продължение на осем часа не е било разрешено да излизат от летището. За пътниците не е имало и осигурена храна, отбелязват още от руското външно министерство.

„Русия продължава да настоява да получи обяснение за причините за тези действия от страна на турските власти в отношението им към руските граждани и иска да бъдат взети мерки, за да не бъдат допуснати подобни инциденти в бъдеще“, заяви Александър Лукашевич.

Засега изобщо не става въпрос товарът да е от руски произход, заяви междувременно завеждащата консулския отдел към руското посолство в Анкара Елена Кара-Сал.

Сътрудниците в консулството през деня ще поддържат връзка с местните власти за разясняване на подробностите, добави тя.

Преди това високопоставен източник на Руската агенция за оръжеен износ съобщи, че на борда на пътническия самолет нямало и не е можело да има нито оръжия, нито някакви системи или резервни части за военна техника, каквито информации се появиха.

Русия е ключов съюзник на Сирия и голям доставчик на оръжие на страната.

Турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм обясни, че турските власти са принудили екипажа на самолета да кацне „в съответствие с международното законодателство в сферата на гражданската авиация“.

„Забранено е на самолетите на гражданската авиация, извършващи редовни полети, да превозват военни материали. Освен това за транспортирането на такива материали е необходимо десет дни преди полета да бъде получено разрешение от турска страна. В съответствие с тези правила самолетът е бил принуден да кацне“, поясни Бинали Йълдъръм.

Той посочи, че Турция и занапред е готова да прибегне към аналогични мерки в случай на необходимост.

#Турция #Анкара #Еърбъс А-320 #вестник „Хюриет" #Москва #Дамаск #Сирия #оръжие #пътнически самолет #Александър Лукашевич #Бинали Йълдъръм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници