Кьовеши сигнализира в Брюксел за неясноти около мандата на европрокурорите

Кьовеши сигнализира в Брюксел за неясноти около мандата на европрокурорите
A A+ A++ A

Неяснотите около мандата на европейските прокурори бе един от основните проблеми, които главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши отчете за първите 7 месеца от работата на европейската прокуратура. Пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи тя заяви, че заради прозрачността на институцията има нужда от прозрачна, предсказуема и математически коректна ротационна система за тяхното удължаване:

"Регулацията не посочва казва как ще се осъществява удължаването, кой ще взема решенията за това и въз основа на какви критерии. Трябва да имаме едно наум, че нашите европейски прокурори наблюдават разследванията в техните страни членки и тяхната независимост трябва да бъде гарантирана". 

Кьовеши съобщи, че до този момент са разкрити престъпления за над 147 млн. евро, което е тройно повече спрямо бюджета на европейската прокуратура за 2021-ва година. Същевременно тя открои като още един проблем факта, че в някои страни-членки националните власти изобщо не информират за подозрения в измами с ДДС или митнически измами. 

"А за да има разследване, са необходими сигнали", подчерта тя.  

 
Източник:БНР
 
Снимка: Стоп кадър

#лаура кьовеши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"