Кулеба го каза: Трябва ни ваше оръжие, а не каски и жилетки, с които да умрем защитени

Кулеба го каза: Трябва ни ваше оръжие, а не каски и жилетки, с които да умрем защитени
A A+ A++ A

Външният министър Дмитро Кулеба заяви, че е в София, за да получи ясен отговор на исканията, които има Украйна. Той очаква да получи отговорите днес от правителството ни.

"Надявам се българското правителство да вземе правилно, рационално решение", каза той.

Но ако ви притеснявам много с присъствието си, не се притеснявайте скоро ще напусна. По време на война освен жилетка и шлем, трябва да имаш оръжие, с което да се отбраняваш, а от ваша гледна точка вие искате да умрем защитени", коментира той в парламента, където беше открита изложба "Стоп на агресията на Русия срещу Украйна".

„В навечерието на Великден бих искал да кажа и няколко думи за братството. Как може да се смятате за братя с убийци? Как може да вярвате, че някой, който убива и унищожава по време на Страстната седмица, е ваш брат”, попита той политиците ни заради твърденията, че българите и руснаците са братски народи.

„Чух няколко довода защо България не бива да оказва военна помощ на Украйна. Първият от тях беше, че трябва да се пази мира в България, а вторият, че България и Русия са братски народи. Отговорът ми е, че за да помогнете на мира, трябва да помогнете на Украйна”, подчерта Кулеба.

"Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор за това каква помощ може да ни окаже, но всеки ден, в който ни се отказва военна помощ, все повече украински граждани и военни умират. Затова призовавам политиците да помислят за това. Има хора на терен, които умират, докато траят дискусиите за това и се търсят аргументи срещу осигуряването на подобна помощ", посочи Кулеба.

Според него тези, които искат да помогнат на Украйна, винаги ще намерят начин за това.

"Много е важно в такива сложни моменти да сме на правилната страна в история, на страната на истината. През последните два месеца хората видяха, че Украйна устоя и продължава да се бори, когато подкрепяте Украйна подкрепяте истината, а ако подкрепяте Русия и запазвате неутралитет, сте на грешната страна на историята", коментира министърът.

"Не може да си представите колко пъти съм чувал всякакви извинения и рационални аргументи как някой не може да помогне на Украйна. Проблемът е, че те не са искрени. Тези, които искат да помогнат, винаги ще намерят начин за това. Тези, които казват, че защитават цели и принципи, трябва сега да застанат за Украйна. Всеки, който намери причина или аргумент да не вземе подобно решение, действа в полза на агресията", каза той.

Според него най-добрият начин да спрем войната е да бъде подкрепена Украйна.

#Дмитро Кулеба #Украйна #война #Русия #военна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници