Днес е Светли понеделник - начало на Светлата седмица

Днес е Светли понеделник - начало на Светлата седмица
A A+ A++ A

Веднага след Възкресение Христово започва Светлата седмица и завършва с втората пасха в неделя. Седмицата е посветена на всенародни празненства в чест на Великден.

Тази седмица е наричана Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Друго наименование е Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение.

Тя завършва с Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

През цялата седмица продължават всенарони тържества посветени на Възкресение Христово. Момите извършват ритуала Ладуване.

Вярва се, че понеделник е щастлив и късметлийски ден. Хората казват: "Нов ден, нов късмет”, и затова през този ден започват нова работа, строеж на къща, стопатска постройка или друга сграда, или започват да копаят кладенец.

В понеделник се влиза в нов дом, пали се за пръв път огън в ново огнище. Хората казват, че роденото в понеделник дете ще е късметлия. Изключение от това правило са понеделниците на Сирната и Тодоровата неделя.

Снимка: Телеграм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници