Германия бие аларма: През 2023 година иде най-голямата хранителна криза в историята

Германия бие аларма: През 2023 година иде най-голямата хранителна криза в историята
A A+ A++ A

Нарушаването на веригите за доставки поради украинската криза ще доведе до недостиг на торове и ще лиши фермерите от способността да произвеждат достатъчно култури, според статия в немското издание Compact.

„Следващата година ни очаква една от най-големите хранителни кризи в историята на човечеството“, каза Матиас Бернингер, ръководител на отдел в Bayer AG, химико-фармацевтична транснационална корпорация, базирана в Леверкузен.

Неговата гледна точка се споделя и от германския икономист Матин Каим, според когото глобалният глад може да засегне до сто милиона души.

Според ръководителя на Световната хранителна програма на ООН Дейвид Бийзли липсата на храна ще провокира мащабни миграционни потоци, на фона на които кризата от 2015 г. "ще изглежда като летен пикник".

От особено значение за европейските страни са заводите за калиеви торове в Урал и Беларус, които сега са под западните санкции. Като замяна се предлага използването на азотни торове, но, както пише вестникът, поради поскъпването на газа те не могат да се произвеждат на достъпни цени.

Припомняме: След началото на специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва. Ограничителните мерки засегнаха основно банковия сектор и високотехнологичните продукти.

Много марки обявиха изтеглянето си от Русия. Кремъл нарече новите санкции икономическа война, но подчерта, че са готови за подобно развитие на събитията.

Призивите за изоставяне на руските енергийни източници станаха все по-силни. В същото време Европа вече е изправена пред покачване на цените на горивата и провокирана от него инфлация на храните, което предизвика недоволство сред населението.

Годишната инфлация в 19 страни от еврозоната се ускори до 7,4 процента през март.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »