Вижте кои политици ще са в делегацията ни в Киев, Генчовска липсва

Вижте кои политици ще са в делегацията ни в Киев, Генчовска липсва
A A+ A++ A

В утрешния ден българска делегация се очаква да замине за Украйна. Новината беше първоначално обявена от премиера Кирил Петков, а вече става ясно и кой ще участва във въпросното посещение. По първоначална информация, делегацията ще пътува до Полша със самолет, след което с нощни маршрути, най-вероятно с влак ще стигнат до Киев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска, която е от квотата на "Има такъв народ" (ИТН) обяви, че няма да е част от правителственото посещение. Вместо нея, депутатът Станислав Балабанов ще представлява ИТН в делегацията.

От "Продължаваме промяната" депутатът Калоян Икономов ще замине за първата официална визита на български представители в Киев, столицата на Украйна, обяви той.

"Отиваме по покана на президента Зеленски”, каза Икономов и заяви, че лично той ще подкрепи решение за военна помощ за украинската страна, предава Нова тв.

"Целта на посещението е да се доставят обещаните от България каски и бронежилетки", обясни по-рано премиерът Кирил Петков. По думите му, надеждата е на място коалиционните партньори да се запознаят с реалната ситуация, за да може кабинетът да излезе с ясна позиция около евентуалната военна помощ за Украйна. А междувременно днес предстои и коалиционен съвет, който трябва да изчисти спорният въпрос, тъй като БСП са категорично против пращането на военна помощ, докато останалите партии в коалицията - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ" подкрепят тази идея.

"Логично е да се знае кои ще са другите колеги, с които ще посетим Украйна", каза пред БНР депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, който ще бъде част от българската делегация в Киев.

"В една такава ситуация тези, които взимат решения, трябва да бъдат категорични в избора си. Трябва да се дават категорични отговори, а не до последно да се чака празниците да минат. Логично е наистина да имаме реална представа кои ще са другите колеги, защото по този начин България трябва да има ясна позиция по такъв казус, така че се надявам коалиционният съвет днес да бъде полезен и в него да се изчистят всички казуси около това предстоящо пътуване. Цялата подкрепа и помощ за Украйна трябва да е и в морален, и в духовен, и в тактичен аспект. Това е целта на едно такова посещение, затова властите трябва да са максимално обединени, а не да се разделяме на коалиции, на опозиции, всеки "да търси под вола теле", напротив трябва да сме единни".

"Моето желание не е да ходя в Украйна да се снимам с когото и да е било", добави депутатът от ИТН. "Искам да видя отблизо как изглежда войната и колко страшна е тя, да добия собствена представа. Искам да видя общата картина".

Междувременно днес управляващата коалиция се събира на извънреден коалиционен съвет.

Лидерите на партиите трябва да решат спорния въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта.

От „Демократична България” и „Има такъв народ” са „за” военна помощ за Украйна, а от БСП – твърдо против.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"