Спецправосъдието изчезва на 28 юли

Спецправосъдието изчезва на 28 юли
A A+ A++ A

Обнародвани в Държавен вестник са промените в Закона за съдебната власт, с които окончателно се закрива специализираното правосъдие. Самият закон предвижда специализираният съд и прокуратура да спрат да съществуват три месеца по-късно. Тоест - на 28-ми юли. От днес обаче влизат в сила разпоредбите, които премахват бонусите за члеовете на ВСС и инспектората към ВСС.
 
Според преходните и заключителни разпоредби на закона спецструктурите се закриват три месеца след обнародването на измененията, т.е. от 28 юли (чл. 41 от Закона за нормативните актове предвижда, че „когато нормативният акт влиза в сила в определен срок след деня на неговото обнародване, денят на обнародването не се брои в този срок“, а „срокът изтича в 24.00 часа на последния ден“), припомнят от Lex.bg

От обнародването на измененията обаче започва да тече 14-дневният срок, в който магистратите трябва да подават заявление за преназначаване до съответната колегия.

След изтичането на този срок, Съдийската и Прокурорската колегия имат 30 дни, за да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите.

Това означава, че фактическото преназначаване може да започне от 9 юни.

В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от магистратите от апелативния спецсъд. Аналогични са и разпоредбите за прокурорите – до една трета от обвинителите могат да бъдат преместени в една окръжна прокуратура, както и до една трета – в една апелативна прокуратура.

Както е известно, висящите дела ще поемат от Софийския градски съд и от Софийския апелативен съд.

От 28 юли 2022 г. започва да тече и 7-дневен срок, в който досъдебните производства и делата, по които не е проведено разпоредително заседание, трябва да бъдат прехвърлени на компетентните прокуратури и съдилища.

Също от тази дата се прекратява мандатът на съдебните заседатели, които са разпределени за участие по дела, по които обаче не е проведено разпоредително заседание.

От днес обаче са в сила разпоредбите, с които се премахват кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите от Инспектората към ВСС.

Също от 26 април 2022 г. отпадат и т.нар. хоризонтални бонуси за административните ръководители, които до момента можеха да избират на коя равна по степен длъжност искат да работят, след края на мандата им. Тази опция вече не съществува и за зам.-шефове на съдилища и прокуратури, както и за магистратите, които се връщат в съдебната система, след като са били министри, конституционни съди и т.н.

В сила от днес са и текстовете, с които се прекратяват конкурсите за спецструктурите, както и атестациите на магистратите, участващи в тях, както и разпоредбата, която задължава главния прокурор да публикува инструкциите и указанията за дейността на държавното обвинение, които издава.

Иван Гешев вече обяви, че ще атакува промените в ЗСВ пред Конституционния съд (виж тук). Ако искането му бъде допуснато за разглеждане, Висшият съдебен съвет ще трябва да спре всички процедури по преназначаването на магистрати (съобразно чл. 54, ал. 1, т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс) до произнасянето на КС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"