Путин настоява последните защитници на Мариупол да се предадат

Путин настоява последните защитници на Мариупол да се предадат
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин настоява последните защитници на Мариупол да сложат оръжие. Въпросът за възможно примирие в приазовския град бе обсъден в телефонен разговор между Путин и турския му колега Реджеп Ердоган, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

Последните защитници на града са блокирани в завода "Азовстал" заедно с множество ранени войници и мирни жители. Преди два дни от Киев предложиха преговори за безопасното им извеждане, както и за размяна на военните. 

Украинският президент Володимир Зеленски помоли тогава турския си колега Реджеп Ердоган да се застъпи за мариуполци.

В телефонен разговор днес Ердоган повдигна въпроса за Мариупол пред руския президент. 

Според прессъобщението на Кремъл Владимир Путин е отговорил, че бойни действия в Мариупол вече не се водят и, ако се ръководят от хуманитарни съображения, украинските власти трябва да заповядат на своите войници в "Азовстал" да сложат оръжие.

В прессъобщението от Анкара се казва, че Ердоган е повторил поканата си към Путин и Зеленски да се срещнат в Турция. Турският лидер е подчетрал пред руския необходимостта от примирие, "ефективно работещи" хуманитарни коридори и евакуация на цивилните "по безопасен начин".

Според Кремъл и Ердоган, и Путин са изразили узодвлетворение от ръста на търговско-икономическото сътрудничество. Турция - за разлика от повечето натовски държави - не се присъедини към западните санкции срещу Москва след руското нападение над Украйна.

Снимка: Фейсбук/Владимир Путин

 

#Владимир Путин #Мариупол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »