Лекарство за астма блокира ключов протеин на новия коронавирус

Лекарство за астма блокира ключов протеин на новия коронавирус
A A+ A++ A

Лекарство за лечение на астма и алергии се свързва и може да блокира ключов протеин, произвеждан от вируса SARS-CoV-2, с което се намалява размножаването на новия коронавирус в човешките имунни клетки, установиха учени от Индийския научен институт, цитирани от "МедикълЕкспрес".

Лекарството монтелукаст се прилага повече от двадесет години за намаляване на възпаленията, предизвиквани от астма, сенна хрема и копривна треска.

В изследването, публикувано в изданието "иЛайф", учените показват, че лекарството се свързва стабилно с протеина Nsp1 на новия коронавирус, един от първите протеини, които се освобождават в човешките клетки. Той се свързва с рибозомите в имунните клетки и блокира синтеза на жизненоважни протеини за имунната система, като така я отслабва.

Това означава, че блокирането на Nsp1 намалява вредите от вируса в човешкия организъм.

Протеинът Nsp1 засега остава непроменен в различните варианти на коронавируса и се очаква лекарствата, които го атакуват, да са ефикасни срещу всички разновидности на вируса, каза Танвеер Хусаин от индийския институт, старши ръководител на изследването.

 

#КОВИД-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »