Кадиев изброи как Европа се готви за ерата без руски газ и попита: А ние какво правим?

Кадиев изброи как Европа се готви за ерата без руски газ и попита: А ние какво правим?
A A+ A++ A

Бившият финансов министър, депутат и енергиен експерт - Георги Кадиев, публикува интересен пост на страницата си във Фейсбук. В него конкретно посочва какво вече вършат европейски държави, за да си "вържат гащите", след като ЕС отива към пълна забрана за внос на руски енергоносители - газ и петрол. Накрая Кадиев задава логичен въпрос, а какво прави България в тази връзка...

Ето какво написа Георги Кадиев:

Германия поръчва четвърто плаващо хранилище и блок за регазификация (FSRU).

Италия намалява времето за регулаторно разрешаване на FSRU до 120 дни.

Гърция изгражда нов капацитет за внос на LNG и работи трескаво за съживяване на проекта за газопровод EastMed, като част от плана си да стане регионален газов хъб за Балканите.

Engie, голям френски търговец на руски газ, подписа първия голям европейски дългосрочен договор за доставка на втечнен газ с американски производител: 15-годишно споразумение с NextDecade за 2.25 милиарда кубически метра газ на година.

Италианското правителство подписва сделки с Алжир, Египет, Конго-Бразавил, Ангола и Мозамбик. Заедно и с новия капацитет на FSRU, който Италия планира, тези споразумения ще дадат голяма част от замяната на 29 млрд.куб.м. от Русия.

Всеки прави нещо.

Бих искал в детайли да знаем нашето правителство какво прави дългосрочно, освен да сключва сделки с посредници?

#Георги Кадиев #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »