БСП иска референдум за военната помощ за Украйна

БСП иска референдум за военната помощ за Украйна
A A+ A++ A

БСП поиска да се организира референдум дали България да окаже военна помощ на Украйна. „Оказване на военна помощ за Киев би направило България пряк участник във военния конфликт. Не на войната и не на участието в нея. Тази позиция на БСП не подлежи на промяна“, каза Борислав Гуцанов от БСП в рамките на дебата в парламента.

В отговор председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заклейми тактиката на БСП да прехвърля отговорността за непопулярни решения към референдуми.

В началото на заседанието стана ясно, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е предал в Народното събрание писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски.

В писмото си държавният глава на Украйна посочва, че властите в Киев очакват България да ремонтира тяхна военна техника, а също и да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки. Формулировка, която се смята за приемлива за БСП.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ каза от парламентарната трибуна, че президентът Володими Зеленски не е поискал от България оръжие и такова няма да му бъде предоставено.

Даниел Митов от ГЕРБ обвини управляващите, че използват писмото на украинския посланик като спасителна сламка против разпад на коалицията. „Срамота е, срамота е управляващата коалиция да притиска държава, която се намира. И нейното представителство в България дипломатическо, да изпраща писма, с които да решава вътрешнокоалиционни проблеми“, каза Митов.

„Пацифистките изказвания означават да дадем възможност на Путинова Русия да приключи войната час по-скоро. А като приключи с Украйна кой е следващият“, попита от своя страна лидерът на СДС Румен Христов.

В парламента има три предложения за помощ към Украйна - на ГЕРБ, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. И трите проекторешения предвиждат предоставяне на военно-техническа помощ, след като в предложението на „Продължаваме промяната“ беше нанесена корекция тази сутрин, пише Mediapool.

Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“, че България не може да си затвори очите пред войната. „След като Путин врътна кранчето на Европа, след като ракети прелетяха над главите на нашата делегация, водена от премиера Кирил Петков, стана ясно, че има война, за която не можем да си затворим очите. След кризата с цената на тока тази зима, за която също помогнахме, след кризата с газа е време да заемем и позиция по този конфликт - категорична позиция, редом до нашите партньори“, каза той.

Атанас Славов от „Демократична България“ коментира, че България като член на двата ключови съюза за нашата сигурност и развитие - ЕС и НАТО, има определени ценностни и политически ангажименти.

„Именно в израз на тези ангажименти и в подкрепа за каузата, справедливата кауза на украинския народ, ние не можем да направим нещо друго освен да предоставим наред с хуманитарната, финансовата помощ и военна, военно-техническа помощ на Украйна. И това не е въвличане във война, както различни политически лидери се опитват да аргументират“, посочи Славов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"