Съдбата на Гешев ще стане ясна в средата на май

Съдбата на Гешев ще стане ясна в средата на май
A A+ A++ A

18 май е датата, когато ще стане ясна съдбата на главния прокурор Иван Гешев. Тогава Висшият съдебен съвет (ВСС) ще заседава по същество и ще прецени дали да го освободи от поста му, предаде bTV.

Днес кадровиците обединиха двете искания – на правосъдния министър Надежда Йорданова и на бившия министър Янаки Стоилов.

Министър Йорданова днес представи доказателствени искания по процедурата. Едно от исканията е да се изиска запис от телевизионно интервю на Гешев през 2020 г. Тя изисква и заповед от прокуратурата за случаен подбор на делата.

Иван Гешев също направи доказателствено искане - да се предостави искане на Бойко Рашков за отстраняването му за изясняване на правната рамка.

Гешев сезира КС заради спецправосъдието

Междувременно главният прокурор Иван Гешев поиска Конституционният съд да обяви закриването на спецправосъдието за противоконституционно.

„Приетият от 47-ото Народното събрание закон не само не гарантира защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, но рефлектира негативно и върху наказателния процес поради заложени в него сериозни проблеми и дори опасност от парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства“, се посочва в искането, разпространено от пресцентъра на прокуратурата.

Според Гешев преназначаването на магистратите може да се разглеждат като посегателство върху самостоятелността на съдебната власт, което нарушава принципа на разделение на властите.

Главният прокурор посочва още, че прехвърлянето на делата ще рефлектира върху бързината и ефективността на правораздаването.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »