Военна помощ за Украйна: Писмо от Зеленски и скандали в парламента НА ЖИВО

Военна помощ за Украйна: Писмо от Зеленски и скандали в парламента НА ЖИВО
A A+ A++ A

Депутатите се върнаха на работа за пръв път след великденската ваканция. Днес те обсъждат военната помощ за Украйна, като ще бъдат разгледани три проекторешения по тази тема.

"Темата, която обсъждаме днес, е фундаментална", заяви от трибуната на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. "България е една страна, за съжаление, която в огромна степен разчита за своята сигурност на външни фактори и това е една реалност, която никой не може да отрече", посочи Иванов.

По думите му, ние дори внасяме сигурност. И призова да бъде подкрепено в зала предложението на ДБ. "Няма нужда да си затваряме очите пред реалността, че този проблем е по-голям от всякакви моментни компромиси. Призовавам всеки да гласува по съвест, защото Костадин Костадинов е прав – нашето решение тук ще има исторически последици", каза още Христо Иванов. "Когато пожертваш свободата и достойнството съвсем скоро губиш и мира", допълни той.

"Нито едно искане на Украйна не е свързано с оръжие и боеприпаси. С тези уточнения, ние бихме предпочели НС да не се занимава с тези въпроси, но след като сме на този етап, сме готови да подкрепим направения от "Продължаваме промяната" проект с направените промени". Това заяви Кристиан Вигенин от БСП по време на дебатите в пленарна зала по решението за оказване на помощ на Украйна, предаде БГНЕС.

По-рано в парламента постъпи писмо, внесено от украинския посланик у нас Виталий Москаленко, в което се посочва, че властите в Киев очакват България да ремонтира тяхна военна техника. Предадено от посланика писмо е подписано от президента Володимир Зеленски и в него се иска България да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, иска се помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, иска се енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.

БСП спечели разговора за това какво ще прави управляващата коалиция за Украйна. Никаква военна помощ няма да има, заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Според него предложението на "Продължаваме промяната" е съвършено безсмислено. Срамота е да изнудвате украинското посолство в тази ситуация – да им искате писмо, с което да легитимирате балансите. Това е позор. В момента управлява БСП, заяви Митов.

"Гласувайте за предоставяне на истинска военна помощ за Украйна, да се отървем от ръждясалите съветски железа и да бъдат предоставени отбранителни способности", призова депутатът от ГЕРБ и подчерта: "Това е единственото правилно стратегическо решение за България, ако искаме да сме ефективна част от съюзите, към които принадлежим".

От "Има такъв народ" също не се съгласиха с прилагането на писмото на посланика на Украйна. "Това е абсолютно несъстоятелно, не може в текста, който ни се предлага да гласуваме да съществува писмо на посланик на друга държава", каза Любомир Каримански и попита: "Имаме ли ние ясно решение на Министерски съвет? Каримански поиска дефиниция на това какво представлява военно-техническа помощ".

"Ремонтната дейност е спомената в писмото на украинския посланик, а ние искаме да даваме военно-техническа помощ. Нека да си го оставим ремонтна дейност", каза още депутатът от ИТН.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »