Русия забрани влизането на японския премиер в страната

Русия забрани влизането на японския премиер в страната
A A+ A++ A

Русия забранява на премиера на Япония Фумио Кишида и на още 62 японски граждани да влизат в страната, съобщи днес руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

"Правителството на Фумио Кишида води безпрецедентна антируска кампания и допуска неприемлива реторика по адрес на Руската федерация, в това число клевети и директни заплахи. Тя е подкрепена от обществени фигури, експерти и представители на министерството на външните работи на Япония, които изцяло застават на страната на Запада по отношение на нашата държава. Токио предприе и практически стъпки, които имат за цел да разрушат добросъседските връзки и нанесоха щети върху икономиката и международния авторитет на нашата страна“, се казва в изявлението на руското външно министерство. 

Досега Япония прие няколко пакета санкции срещу Русия във връзка с войната в Украйна. Индивидуални санкции бяха наложени на над 500 руски граждани, сред които представители на държавното ръководство, чиновници и бизнесмени. Освен това Япония замрази активите на редица руски банки - "Откритие", "Совкомбанк", ВТБ, ВЕБ (руската банка за развитие), "Русия", "Сбербанк" и "Алфа банк", а също и на 30 руски организации и компании. 

Руското външно министерство посочи, че с оглед на това е взето решение да се наложи забрана за влизането в страната на 63 японски граждани. Освен премиера Фумио Кишида, в черния списък попадат главният секретар на правителството Хирокадзу Мацуно, министрите на външните работи и на отбраната, Йошимаса Хаяши и Нобуо Киши, както и редица други високопоставени представители на японските власти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »