Василев заплаши федерацията по вдигане на тежести със спиране на парите

Василев заплаши федерацията по вдигане на тежести със спиране на парите
A A+ A++ A

Спортният министър Радостин Василев посочи, че финансирането на Българската федерация по вдигане на тежести ще бъде прекратено, ако не уточнят вътрешните си взаимоотношения до края на май.

Припомняме, че в края на миналата седмица старши треньорът Иван Иванов обяви, че от началото на месец май националните отбори и националните състезатели не са получили нито един лев държавно финансиране. Заради това българският национален отбор няма да пътува за Хераклион и нито един от нашите млади таланти няма да се яви на подиума, което се случва за първи път в историята на един от най-успешните български спортове.

„Днес проведох среща със световния шампион Карлос Насар във връзка със сложната ситуация в Българската федерация по вдигане на тежести. По време на разговора беше коментирано и изказване на треньора на националния отбор Иван Иванов във връзка с неучастие на български представители на световното първенство за младежи и девойки в Гърция, заради липса на финансиране от страна на държавата. След като изслушах Карлос и проверих документите в ММС, мога да определя изказването на Иван Иванов като невярна манипулация“, написа Василев във Facebook.

„Карлос Насар заяви пред мен, че той никога не е имал намерението да се включва в този шампионат, защото за него по-важното състезание е Европейското първенство за мъже в Тирана в края на този месец, за което информирал Иван Иванов. Насар декларира още, че пред състезателите Иванов е заявил, че България няма да участва на първенството за младежи в Гърция, защото не се очакват никакви успехи

Нещо повече - в последствие Карлос направи преглед на тренировъчния си план за 2022 г., който федерацията е депозирала в ММС. Насар е категоричен, че подписът под този план не е негов, а някой от БФВТ вероятно го е разписал. В тази връзка ММС ще подаде сигнал до компетентните органи за извършено престъпление“, обясни той.

„Независимо от проблемите на БФВТ поех ангажимент да има осигурено финансиране за Насар и клуба му, защото той има огромен талант и потенциал за още по-големи успехи. Изразявам пълната си подкрепа към световния шампион и му пожелавам успех в преследването на голямата цел – титла от Летните олимпийски игри в Париж 2024. Съветвам всички спортисти да се обръщат директно към ММС при съмнения в предоставена от федерациите информация по всяка тема“, заяви спортният министър.

„От разговора ни днес за мен нещата са кристално ясни. Пълната липса на административен капацитет и личностните борби в БФВТ костват нормалното провеждане на подготовка както на Карлос Насар, така и на много други талантливи родни щангисти. Това е поредната българска федерация, която се управлява по некомпетентен начин.

 

Държавата е подсигурила финансирането на федерациите много отдавна, но БФВТ е подала своята заявка за получаване на средства едва на 3 май. Това е недопустимо забавяне, което не е по вина на ММС. При тази фактология буди недоумение у мен защо треньорът на националните отбори Иван Иванов на 1 май казва, че нямат финансиране от държавата. Явно той не знае, че към момента на изказването си такова финансиране не е поискано от нас. Заявката от федерацията е подадена на 03.05.2022г., а средства се отпускат само след подадено искане по образец.

Предвид усложнената ситуация в БФВТ, продължаващите съдебни спорове за управление на централата и забавянето в документацията, която се изпраща към ММС, съм притеснен за развитието на спорта и отправям последно предупреждение към ръководството, че ако не уточнят вътрешните си взаимоотношения до края на настоящия месец, финансирането на БФВТ ще бъде прекратено от 1 юни.

ММС ще обезпечи финансирането на състезателите в щангите целево. Те няма как да страдат заради спорове и нехайство от страна на ръководителите“, написа още Василев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"