Четир хиляди евро заплата за личните лекари в Гърция

Четир хиляди евро заплата за личните лекари в Гърция
A A+ A++ A

Личните лекари в Гърция ще взимат заплата до 4 хиляди евро, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“.

Това предвижда законопроект, изготвен от гръцкото здравно министерство. В практиката си лекарите могат да записват до две хиляди души.

Промяната в доболничната помощ предвижда стимули и за гражданите като например по-евтини лекарства по издадени от семейните лекари рецепти и по-бърз приоритетен достъп до прегледи в болница, които ще се уговарят от лекаря. Законопроектът ще даде възможност за редица безплатни профилактични изследвания, които ще бъдат предлагани само от семейните лекари.  

Целта е да се създаде култура за близък контакт между гражданите и личния им лекар, отбелязва изданието.

Лични лекари могат да станат 2800 доктори от здравните центрове в страната и всички, които работят в регионалните здравни екипи. Право да заемат тази позиция имат и лекари с частна практика.

Първоначално ще могат да се записват само пълнолетни граждани, а на по-късен етап и децата.

Попълването на регистрите започва през следващите шест месеца.     

Липсата на личен лекар в Гърция е момента води до струпване на голям поток от пациенти в болничните заведения, което затруднява нормалната работа на здравната система, се посочва в разяснения на здравното министерство по отношение на новия законопроект.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »