Радев: Категорично в България няма ядрено оръжие

Радев: Категорично в България няма ядрено оръжие
A A+ A++ A

Категорично в България няма ядрено оръжие. Такива твърдения са спекулация, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като присъства на откриването и освещаването на военен паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия.

Радев каза това във връзка с новината, че американски изтребители F-35 от военновъздушните сили на САЩ кацнаха на „Граф Игнатиево” на 30 май за провеждане на въздушни учения в Черноморския регион съвместно с Кралските Военновъздушни сили на Нидерландия.

Тези изтребители идват тук най-вече, за да могат да водят съвместни тренировъчни действия с българските Военновъздушни сили и да помагат за усилена охрана на въздушното пространство, каза Радев, цитиран от "Марица".

Естествено, че има нужда от актуализация на бюджета. Надявам се да има по-бързо развитие, за да не бъдат и тези мерки прекалени закъснели, каза още президентът, отбелязвайки, че според него е най-важното да се види устойчива управленска програма на правителството.

Радев участва днес в откриването и освещаването на военен паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия под връх Тумба в Беласица.

Героите, които влязоха в неравен бой за обединена, независима и горда България, ни завещаха своя урок, че националната памет и достойнство не се наследяват, а се отстояват всеки ден. Най-голямата отплата за саможертвата е тя да не бъде забравена, каза Радев, който поднесе венец на монумента и отдаде почит на загиналите.

В словото си президентът отбеляза свещения идеал на хилядите български доброволци от Македония, които преди повече от век се вливат в редиците на дивизията, за да защитят родните земи. „Склоновете на красивата Беласица приютиха в земите си мнозина от тях“, заяви Румен Радев и допълни, че още тогава бойните другари на загиналите са белязали пътя на дивизията с паметници, мемориални чешми и кръстове в памет на героите, включително в района на връх Тумба. „За съжаление, повратностите на времето и не една злонамерена ръка варварски заличиха много от тези места. Но окуражаващо е, че днес все по-категорично преоткриваме своя дълг към предците ни, отърсваме се от дългогодишни заблуди и свенливост, които оставиха на произвола твърде много български войнишки гробове и паметни знаци“, заяви държавният глава.

Президентът посочи, че военният паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия ще преодолее всички предизвикателства на времето, защото ще събира потомците, които изразяват заслужена признателност към героите, борили се за нашето достойнство. „Нека ние днес продължаваме да отстояваме заветите на тези, които дадоха живота си за България“, призова държавният глава. Той изрази благодарност за родолюбивото дело на всички граждани и институции, с чието участие и съдействие паметникът е изграден. 

Снимка: стоп кадър

 

 

#Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници