Кошмарното време се завръща: Валежи, гръмотевици, на места - градушки

Кошмарното време се завръща: Валежи, гръмотевици, на места - градушки
A A+ A++ A

През първата част от деня ще бъде предимно слънчево и топло, но около обяд над Западна и Централна България облачността ще се увеличи и на много места ще превали и прегърми. Очакваме и значителни валежи, главно в Централния Предбалкан и Горнотракийската низина. Процесите ще обхванат и Южна и Източна България, но до полунощ явленията навсякъде ще затихнат. 

Повече слънчеви часове очакваме над крайните северозападни райони от страната. Вятърът постепенно ще се ориентира от североизток, но ще е слаб, а Дунавската равнина и Източна България – до  умерен и с него ще нахлува по-студен  въздух.

Максималните температури ще се повишат и ще бъдат между 25-29°С, малко по-високи в Югозападна България – до 29-30°С.

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота. На нея сме показали районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма. (виж картата на водещата снимка)

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето в планините

Около обяд, поради преминаващ студен атмосферен фронт, в масивите от Западна и Централна  България ще се развива купесто-дъждовна  облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от североизток , но с тенденция да се усили. Максималната температура на 1200-1400 метра ще бъде около 14-12°С, на 2000-2200 метра - около 9° - 7°С.

Времето по Черноморието

Денят ще започне със слънчево време. По-значителна облачност очакваме в следобедните часове, когато на повече места ще превали краткотраен дъжд, по-значителен - в Югоизточна България. Възможни са и градушки. Ще духа умерен вятър от североизток . Максимални температури на въздуха 23-25°. Температурата на морската вода - 22-24°.

Времето в София

През нощта срещу събота времето в столицата ще се задържи с разкъсана купеста облачност. През деня ще преобладава слънчево време. Около обяд  отново ще се развиват купесто-дъждовни облаци и на места в Софийската котловина ще превали и прегърми. Очакваните минимални температури ще са около 15°С, а максималните - до 25°С.

Времето на Балканите

Денят ще започне със слънчево и топло време, но след обяд около планинските райони в централните и югоизточните райони от полуострова и Румъния ще се развива купести-дъждовна облачност и на многоместа ще превали и прегърми. Очакват се и значителни валежи. Причината за лошото време е преминаващ през Балканите студен атмосферен фронт.

Източник: MeteoBalkans..com

 

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници