Идея за вечеря: Пиле с каперси в тиган оп Сицилиански
Тази вкусна вечеря в тиган заимства най-доброто от сицилианската кухня. Маслини, каперси, лимон и бяло вино създават истинска магия благодарение на тези златисти, сочни пилешки бутчета.
Необходими продукти:
8 пилешки бутчета с кости и кожа
Сол
Зехтин
Средна глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
3 големи скилидки чесън, тънко нарязани
1 чаша сухо бяло вино (Совиньон Блан или Пино Гриджо)
1/2 чаша пилешки бульон
1 ч.л. сушен риган
1 лимон, тънко нарязан,
Зелени маслини без костилка
3 с.л. отцедени каперси
Няколко листа кейл
Начин на приготвяне:
Овкусете бутчетата със сол, като ги поръсите от двете страни. Ако времето позволява, поставете пилето в плитка чиния или купа и го приберете непокрито в хладилника за една нощ. Това ще придаде допълнителен вкус и ще изсуши кожата, като ще го направи по-хрупкаво при готвене.
Загрейте голям дълбок тиган на среден огън. След като се загрее, добавете зехтина и го разпределете по целия съд. Подредете пилешките бутчета с кожата надолу и гответе, докато стане златистокафява за около 5 минути. Обърнете пилето и запържете за още 4 до 5 минути до златисто кафяво. Прехвърлете пилето в плитка чиния. Ако тиганът ви не е достатъчно голям, за да побере цялото пиле наведнъж, запържете бутчетата на 2 партиди.
Намалете котлона и добавете лука. Няма нужда да добавяте повече мазнина. Сотирайте до омекване за 4 до 5 минути. Разбъркайте чесъна, виното, пилешкия бульон, риган, лимон, маслини и каперси.
Вътнете пилешките бутчета с кожата нагоре в тигана.. Покрийте го с капак или плътно с фолио. Регулирайте котлона, така че сосът да покъкри на силен огън. Гответе пилето д готовност за около 35-40 минути. Ако в тигана не е останало много течност, добавете малко пилешки бульон или вода. Обурнете внимание, че пилето не трябва да плува в течност.
Поставете нарязаният кейл в тигана между останалите продукти. Задушете, докато омекне.
Приятен апетит!
Още по темата:
- » Супер вкусни идеи за бърз обяд с пиле
- » Рецептата днес: Най-вкусното печено пиле със зеленчуци
- » Идея за вечеря: Пиле по тайландски с босилек