Предлагат антигенните тестове да са безплатни

Предлагат антигенните тестове да са безплатни
A A+ A++ A

Министерството на здравеопазването предлага антигенните тестове за COVID-19 да са безплатни срещу направление, което да се издава от личните лекари и специалистите от извънболничната помощ. Така те ще бъдат част от здравните дейности, заплащани от бюджета на НЗОК. Това се предлага в проект за обществено обсъждане, съобщиха от здравното ведомство.

С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на COVID-19.

Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от МЗ промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.

Припомняме, че към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от ОПЛ.

#Антигенните тестове #коронавирус #covid-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"