Гешев се скара на депутатите, че са го извикали за „петорната експертиза“

Гешев се скара на депутатите, че са го извикали за „петорната експертиза“
A A+ A++ A
На извънредно заседание днес парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията ще изслуша главния прокурор Иван Гешев за снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов.

Иван Гешев дойде в парламента, но не се скара на депутатите, че го извикали за изслушване.

„Главният прокурор не е длъжен да се явява в парламентарни комисии, а в правна комисия, както е и последното решение на КС, може да представя само обобщена и аналитична информация, а не информация по конкретни досъдебни производства“, каза той.

Гешев обърна внимание на уважението и спазването на принципите на държавността при взаимодействието между отделните власти. „Едва ли е коректно в 16.00 часа да се получава покана и да се иска в нарушение на закона и на Конституцията определена информация до 17.00 часа. Надявам се тази форма на спешност да не говори за липса на усещане за държавност“, коментира Гешев пред медиите.

На въпрос за снимките с кюлчетата той отговори така: „Аз не знам за какво ме викат сега“.

Освен Гешев в комисията ще бъдат изслушани евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов („БиволЪ“) и Иван Бакалов (e-vestnik.bg). Поводът е изявлението на Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, пише „Сега“

Томаш Здеховски от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент заяви, че нашата прокуратура е направила петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“ и било установено, че те са манипулирани.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че става въпрос за служебна комуникация между българската и европейската прокуратура. Правосъдният министър Надежда Йорданова обаче заяви, че не разполагат с експертизата - Гешев е намерил за необходимо да информира ЕП, но не и българските депутати.

#Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"