Прочуто аязмо цери болести навръх Св. Марина

Прочуто аязмо цери болести навръх Св. Марина
A A+ A++ A

Прочутото аязмо край стражишкото с. Кесарево събра десетки вярващи навръх празника на Св. Марина. Според легендата водата в извора придобива чудодейна сила в нощта на 16 срещу 17 юли, като сведенията за това датират от времето на турското робство.

В неделя още преди зори районът се изпълни с глъч и надежда, а трима свещеници изпълниха литургия и водосвет за здраве. Беше раздаден курбан – печено агнешко, осигурено от църковното настоятелство в Кесарево.

Със средства от община Стражица пък бяха закупени и раздадени освежителни безалкохолни напитки за хората. Заради жегата дошлите не останаха дълго и малко преди 9:30 часа се разотидоха.

Рано сутринта млади и стари пълнеха шишета и туби с животворната течност, убедени, че гребайки от нея, скоро ще преборят болестите и страданията, които ги измъчват, пише "Борба".

Едни споделиха, че мечтаят да хвърлят патериците и отново да проходят, други, че искат да излекуват своите болни бъбреци, трети, че копнеят да прогледнат. Имаше и жени, които жадуват да станат майки, но от години се борят с репродуктивни проблеми и се обръщат към извора като последна  надежда.

„Имаше жена с болно дете от Силистра. Тя и много други направиха дребни дарения за църквата. Хората са бедни, нямат средства, но искат да помагат. Не липсваха и такива, които освен вода, взимаха и от лечебната кал. Мястото наистина е чудодейно, защото изворът никога не пресъхва.

Навсякъде в района е адска суша, кладенците са празни, а аязмото – блика“, увери кметът на Кесарево Емил Кърджилов.

Докато изчакваха реда си, хората споделяха различни предания за аязмото. Едно от тях разказва за млада жена, която бягала от заптиетата, но не могла да се измъкне и я хванали точно на това място.

От нейните сълзи близнак лековития извор. Друга легенда гласи, че  преди столетия, докато селяните обработвали нивите си, оставяли децата си край изворчето. Едно от момченцата било сляпо и като намазало очите си с лековитата вода, прогледнало.

Сред потърсилите в неделя надежда за изцеление от аязмото бе 66-годишната Христинка Минева от Павликени. Срамежливо и със сълзи на очи жената сподели, че дошла, за да вземе вода за мъжа си, който е на легло след тежък инсулт. Разказа, че с нейни роднини се организирали да пътуват до Кесарево и идват за трети път тук.

Тя и останалите вярващи изразиха недоволство от труднодостъпния път до извора. Липсата на табели накарала повече от шофьорите да се лутат дълго време и да разчитат на насоки от местните хора. Един от мъжете сподели, че когато идвал до аязмото преди няколко години затънал с колата си в калта на черния път до крайната цел.

Кметът Кърджилов обясни, че се прави всичко възможно за подобряване на достъпа до аязмото и преди няколко дни в района е правена оборка и косене.

Мястото бе официално открито като туристическа атракция през 2015 г. Със средства от ЕС в района бе издигнат параклис, пейки, навес и оборудване за оброчището. В инициативата бяха вложени близо 30 хил. лв.

Източник: lupa.bg

 

 

#аязмо #болести #Св. Марина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »