Президентът Радев дава мандата на БСП

Президентът Радев дава мандата на БСП
A A+ A++ A

Президентът ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на "БСП за България", съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Церемонията е насрочена за утре - 18 юли, в 17 часа.

При първите два опита за съставяне на правителство двете най-големи парламентарни групи - Продължаваме промяната и ГЕРБ върнаха мандата неизпълнен. При третия опит държавният глава е в правото си да избере еднолично към коя политическа сила да се обърне.

"Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. В последните 6 месеца като част от правителството изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си: положихме усилия да преведем страната и хората през тежките зимни месеци. Това правителство остава България финансово стабилна, и с рекорден ръст в индустриалното производство от 20%, което за първи път ни поставя на първо място в ЕС", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на консултациите с президента преди връчването на третия мандат.

"През тези 6 месеца бяхме социалният стълб в управлението и с удовлетворение отбелязваме, че 22 млрд. лв. стигнаха до над 5 млн. българи като подкрепа на хората – на млади семейства, на пенсионери, на работници. Декларираме нашата готовност ако решите третият мандат да бъде връчен на БСП за България, да положим усилия да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство", заяви Нинова.

"За нас основа на тези разговори трябва да бъде програмата, която ПП, БСП, ДБ изработихме преди седмици. Тя е изключително конкретна, ясно разписана, и в нея заложихме три приоритета: да продължим да бъдем социалната партия, която да поставя на първо място социалната политика, и в програмата са разписани мерки за младите семейства, пенсионери и т.н.; вторият приоритет са конкретни стъпки за подкрепа на икономиката в условията на тежките месеци, които идват; и на трето място – за нас безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов категорично трябва да продължи. Ние като партия водим тази борба вече шеста година и тя трябва да продължи", посочи Нинова.

"Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата с приоритетите в нея, и бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази програма, може да ни подкрепи, за да я изпълним", каза Нинова.

"На първо място премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната", защото са първа политическа сила. Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност", допълни Нинова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »