Хванаха нови ДДС измамници, източили 3 млн. лева

Хванаха нови ДДС измамници, източили 3 млн. лева
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Престъпна група, извършила данъчни измами и ощетила държавния бюджет с близо 3 млн. лева, е била хваната от ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията под кодово име „Каргото“ е била проведена след получена информация за организирана група, изградила схема с участието на липсващи търговци, буфери и брокери, като избягвала плащането на данъци.

В хода на разследването антимафиотите достигнали до тримата основни играчи в престъпната схема - 53-годишния И.Ш., Ю.Г., на 32 години, и 41-годишния Г. Ц., всички с криминални регистрации.

Престъпниците работели по добре известния механизъм – представлявали дружества, регистрирани на хора с нисък социален и икономически статус, с вписване на неверни данни в подадените декларации и приспадане на неследващ данъчен кредит избягвали плащането на данъчни задължения.

В схемата били ангажирани осем сътрудници, повечето също с полицейски досиета. Всички те са задържани при съвместни действия на служителите на ГДБОП и представители на НАП, проведени под надзора на Спецпрокуратурата.

Извършени са претърсвания на 16 адреса в столицата – офиси и жилища, и на три леки автомобила. Иззети са голямо количество счетоводни документи, компютърни конфигурации, печати, мобилни телефони, СИМ карти и други веществени доказателства.

На петима от задържаните - тримата основни участници и още двама, са повдигнати обвинения. Мярката им за задържане е удължена на 72 часа.

През септември полицията задържа 13 ДДС измамници от Пловдив и София за източване на над 5 млн. лева от държавния бюджет. Сред тях бяха най-големият вносител на цитрусови плодове за Южна България Сотир Янков, съпругата му, дъщеря му и племенникът на футболната легенда Христо Бонев – Атанас.

Седмица по-късно осем души от групата бяха освободени, но семейството и Бонев останаха в ареста.

#престъпна група #измамници #държавен бюджет #фирми #ГДБОП #НАП #прокуратура #измами #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"