Социолози се разминаха с над 10% за разликата между ГЕРБ и БСП

Социолози се разминаха с над 10% за разликата между ГЕРБ и БСП
Колев обвини Радева, че прави „удобни за правителството изследвания”. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Двама социолози влязоха в словесна схватка, тъй като не могат да се разберат каква е разликата в подкрепата на хората за ГЕРБ и БСП.

Мира Радева от МБМД (MBMD) твърди, че управляващите водят социалистите с около 11%, а Кольо Колев от агенция „Медиана“ е на мнение, че разликата е едва 0.1%, предаде bTV.

„Вие правите удобни изследвания. Дали сте направили най-добрата оферта – не знам“, заяви Колев, като уточни, че двамата с Радева няма как да направят еднакви изследвания, защото „Медиана“ е разпознавана като опозиционна агенция, а „Мира я разпознават като властта“.

„Моето изследване установява страх от свободна изява на политически предпочитания“, заяви Колев, според когото пред хората на Радева гражданите не били честни, а по-скоро отговаряли на въпросите в стил „Кажи му „аго“ да му стане драго“.

Радева се защити, като уточни, че нейната агенция познала резултатите от изборите през 2011 г., когато ГЕРБ „постигна най-високия си резултат в абсолютни числа“.

По нейните думи хората на Колев са засичали по-възрастни хора, които си стоят вкъщи и подкрепят БСП, и затова резултатите на социалистите и управляващите били близки.

През юли социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова заяви, че Радева е спечелила непрозрачно обществена поръчка.

По-рано МБМД излезе с проучване, поръчано от ПР агенцията на „Витоша ски“, в което протестиращите на „Орлов мост“ бяха определени като хора с объркани глави.

„Ден-два след това агенцията на Мира Радева получи поръчка от Министерството на образованието, младежта и науката за изследване на ефекта от младежките политики. Това случайно съвпадение ли е?“, запита тогава Боряна Димитрова.

#Боряна Димитрова #„Алфа Рисърч“ #анкета #изследване #МБМД #Мира Радева #Кольо Колев #БСП #ГЕРБ #социолози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници