Скинари пребили 2 непълнолетни афганистанчета пред НДК

Скинари пребили 2 непълнолетни афганистанчета пред НДК
Едното от афганистанските момчета е било прието във Военномедицинска академия в София в състояние на кома. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Две непълнолетни момчета от Афганистан са били нападнати и брутално пребити от група от около 12 скинари в района на НДК, алармираха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Побоят е станал на 6 октомври. Досега не е съобщавано за този случай.

Едното от афганистанските момчета е било прието във Военномедицинска академия в София в състояние на кома. Лекарите обаче успели да спасят живота му.

То е изписано от болницата и се намира в центъра за бежанци на Държавната агенция за бежанците в София, където за него се полагат грижи.

По случая има образувана преписка в Четвърто РПУ на СДВР – МВР.

От БХК напомнят, че „случаите с нападения над чужденци в София са постоянни, а районът около сградата на НДК от години е обявен за "NO GO area" – едно от местата, където чужденци с различен цвят на кожата не трябва да стъпват, ако не искат да бъдат нападнати от неонацисти".

На 21 септември двама германци бяха нападнати и брутално пребити от група неонацисти – заради нашивки "Anti-fascism".

„Настояваме за бързо и сериозно разследване на нападението над двете деца от Афганистан, както и на всички подобни престъпления на омразата. Липсата на адекватни и категорични действия от страна на съответните органи подхранва чувството за безнаказаност у извършителите, което води до ожесточаване на тези нападения", заявиха още от Хелзинкския комитет.

На 16 октомври 17-годишен ученик беше пребит от скинари пред Първо училище в София. Момчето е закарано в болница без сериозни наранявания.

Пред полицаите от Пето РПУ в София то обяснило, че с нищо не е провокирало нападателите, но според очевидци било пънкар.

#Българския хелзинкски комитет #Афганистан #скинари #НДК #побой #МВР #СДВР #София #Военномедицинска академия #Държавната агенция за бежанците #БХК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници